Ziemeļkoreja savu naidu pret dienvidu kaimiņu nostiprinājusi konstitūcijā

© Pixabay

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka tās konstitūcijā Dienvidkoreja tagad ir raksturota kā "naidīga" valsts.

Phenjana pirmoreiz apstiprināja juridiskās izmaiņas konstitūcijā, kuras šogad bija aicinājis veikt Ziemeļkorejas autoritārais līderis Kims Čenuns.

Ziemeļkoreja šonedēļ saspridzināja autoceļus un dzelzceļus, kas to savieno ar Dienvidkoreju. Oficiālā ziņu aģentūra KCNA ceturtdien paziņoja, ka "tas ir neizbēgams un leģitīms pasākums, kas veikts, ievērojot Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) konstitūcijas prasību, kura skaidri definē Korejas Republiku kā naidīgu valsti".

Dienvidkorejas armija otrdien publiskoja videomateriālu, kurā redzams, kā Ziemeļkorejas karavīri saspridzina jau sen slēgtos autoceļus un dzelzceļus, kas savieno abas valstis. Dažas dienas pirms tam Phenjanas armija bija solījusi uz visiem laikiem slēgt robežu ar Dienvidkoreju.

Attiecības starp abām valstīm ir sasniegušas zemāko punktu pēdējo gadu laikā. Kims janvārī nosauca Dienvidkoreju par viņa valsts "galveno ienaidnieku" un paziņoja, ka Phenjanai vairs neinteresē Korejas atkalapvienošanās, kā arī aicināja veikt attiecīgas izmaiņas konstitūcijā.

Iepriekš saskaņā ar abu valstu 1991.gada vienošanos attiecības starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju bija definētas kā "īpašas attiecības" un kā daļa no procesa, kura mērķis ir iespējama atkalapvienošanās, nevis kā attiecības starp valstīm.

Svarīgākais