ASV draud bloķēt militāro palīdzību Izraēlai

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ASV otrdien brīdināja Izraēlu, ka var bloķēt daļu no miljardiem ASV dolāru vērtās militārās palīdzības Izraēlai, ja tā 30 dienu laikā neuzlabos humānās palīdzības piegādi kara pārņemtajai Gazas joslai.

Brīdinājums izteikts vairāk nekā gadu pēc šī kara sākuma, kura laikā ASV prezidents Džo Baidens ir vairākkārt lūdzis Izraēlu saudzēt palestīniešu civiliedzīvotājus, bet tikai vienreiz izpildījis solījumu apturēt ieroču piegādi.

Svētdien nosūtītā vēstulē ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins "paskaidroja Izraēlas valdībai, ka ir izmaiņas, kas tai atkal jāveic, lai Gazā nonākošās palīdzības līmenis pieaugtu no ļoti zemā līmeņa, kāds tas ir pašlaik," reportieriem sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

Vēstule norādīja uz ASV likumu, kas pieprasa, lai "ASV militārās palīdzības saņēmēji tīši neliedz un netraucē ASV humānās palīdzības sniegšanu".

"Mums ir cerība, ka Izraēla veiks izmaiņas, kuras mēs esam ieskicējuši un ieteikuši, un ka šo izmaiņu rezultāts būs dramatiska humānās palīdzības palielināšana."

Par Izraēlas aizsardzības ministram Joavam Galantam adresēto vēstuli vispirms ziņoja amerikāņu ziņu vietne "Axios". Valsts departaments izteicās, ka bija nodomāts, lai šī vēstule paliktu [privāta.

Blinkens un Ostins vēstulē aicina Izraēlu ielaist Gazas joslā vismaz 350 kravas automašīnas ar humāno palīdzību dienā, atvērt piekto robežas šķērsošanas punktu uz Gazas joslu un atcelt evakuācijas rīkojumus palestīniešiem, ja pēc tiem nav operacionālas nepieciešamības.

Valsts departaments iepriekš paziņoja, ka ASV iepriekš izdarīts spiediens ļāva ielaist Gazas joslā 300 līdz 400 kravas automašīnas ar palīdzību dienā, bet palīdzības piegāžu apjoms ir samazinājies par vairāk nekā 50% salīdzinājumā ar maksimālo līmeni.

Vēstulē izteiktā prasība rīkoties 30 dienu laikā nozīmē, ka Izraēlas veikums tiks vērtēts jau pēc ASV prezidenta vēlēšanām.

Svarīgākais