Šolcam pieprasa paskaidrojumus par kavēšanos ieroču piegādē Izraēlai

© Pixabay

Opozīcijā esošo Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs otrdien pieprasījis no Vācijas kanclera Olafa Šolca paskaidrojumus, kādēļ nav ātrāk apstiprināti jauni ieroču sūtījumi Izraēlai.

Mercs sacīja, ka kancleram ir jāpaskaidro, kādēļ valdība tikai nesen sākusi raiti apstiprināt eksporta licences Vācijā ražotas munīcijas eksportam uz Izraēlu, kas jau gadu karo ar palestīniešu teroristu organizāciju "Hamās" Gazas joslā.

CDU līderis norādīja, ka konservatīvie likumdevēji pagājušajā nedēļā uzzinājuši, ka virkne licenču īsā laikā piešķirtas dažādām Vācijas kompānijām. Viņš tās nodēvēja par labām ziņām, bet apgalvoja, ka valdība iepriekš novilcināja Vācijā ražoto ieroču piegādi Izraēlai.

Mercs sacīja, ka viņš no avotiem Izraēlā dzirdējis, ka Vācijas valdība tagad acīmredzot lielā mērā ir atteikusies no iebildumiem pret licencēm eksportam uz Izraēlu.

Mercs uzsvēra, ka sabiedrībai ir tiesības zināt, ja valdība patiesībā iebilst pret ieroču sūtīšanu Izraēlai, nevis tikt maldināta, ka tiek darīts viss, lai palīdzētu Izraēlai.

Jau ziņots, ka Šolcs pagājušajā nedēļā debatēs Bundestāgā paziņojis par jaunām ieroču piegādēm Izraēlai. "Mēs esam piegādājuši ieročus un piegādāsim ieročus," sacīja kanclers.