Krievijas psihiatriskajās slimnīcās piespiedu ārstēšanai pakļauti 49 politieslodzītie

© pexels.com

Krievijas psihiatriskajās slimnīcās piespiedu ārstēšanai pakļauti vismaz 49 politieslodzītie, paziņojusi cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Memoriāls".

Cilvēktiesību aktīvisti uzsver, ka tas ir viens no sliktākajiem iznākumiem apsūdzētajiem politiski motivētās krimināllietās, jo ieslodzītie tiek nosūtīti uz piespiedu ārstēšanu uz nenoteiktu laiku un tiek sisti, pazemoti un viņiem tiek injicēti spēcīgi medikamenti, piemēram, haloperidols, ko lieto šizofrēnijas, maniakālu stāvokļu, māniju un psihožu ārstēšanai.

Viens no smagākajiem gadījumiem ir pašpasludinātā šamaņa Jakutijas iedzīvotāja Aleksandra Gabiševa gadījums, kurš piespiedu ārstēšanai pakļauts jau gandrīz četrus gadus, norāda "Memoriāls". Viņš tika apsūdzēts par aicinājumiem uz ekstrēmismu un vardarbības lietošanu pret varas pārstāvjiem, jo 2019.gadā bija devies kājām uz Maskavu, lai no Kremļa "izdzītu Putinu".

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Krievijā ir palielinājies to politieslodzīto skaits, kuri nosūtīti uz piespiedu ārstēšanos. Starp tiem, kam piemērots šāda veida sods par tā dēvētajām viltus ziņām par Krievijas armiju, ir Ņižņijnovgorodas gids un blogeris Aleksejs Onoškins, Saratovas apgabala pašvaldības deputāts Oļegs Nepeins, mūziķis un žurnālists Andrejs Gajevskis un Maskavas Fizikas un tehnoloģijas institūta izpilddirektora vietnieks Viktors Moskaljovs.