Skotijas kalnos atgriezīsies izmirusi milzu govju suga

© Pixabay

Līdz 2026. gadam Skotijas augstienēs tiks atkārtoti ieviesti tauri - milzīgu savvaļas liellopu šķirne. Tiek cerēts, ka tie palīdzēs atjaunot bioloģisko daudzveidību, uzglabāt oglekli un veicināt ekotūrismu, vēsta euronews.com.

Projekta, ko vada Skotijas dabas aizsardzības organizācija “Trees for Life”, mērķis ir atkārtot tauru senču, aurohu (izmirusi suga, kas Eiropā plauka tūkstošiem gadu), ekoloģisko lomu.

Šie ievērojamie savvaļas liellopi var būt spēcīgs sabiedrotais dabas un klimata ārkārtas situāciju risināšanā," apgalvo Stīvs Miklraits, organizācijas “Trees for Life” izpilddirektors.

Muskuļotie tauri ar garajiem ragiem, kas tiks ievesti 4000 hektāru plašā zemes gabalā netālu no Lohnesas, kopš 2000. gadu sākuma tiek atdzīvināti Nīderlandē. Kādā veidā? Krustojot lopus, kas ģenētiski un fiziski ir vistuvāk aurohiem.

Tauriem, kas klasificēti kā mājas liellopi, nav līdzvērtīgu citu šķirņu starpā, tomēr aurohu DNS ir saglabājies vairākās senās liellopu šķirnēs.

Unikālie tauri ir “ataudzēti” tā, lai tie pēc iespējas tuvāk līdzinātos (ģenētiski) un uzvestos kā izmirušie aurohi. Tie pazuda no Eiropas apmēram pirms 400 gadiem, biotopu zuduma un medību radītā spiediena rezultātā.

Lielbritānijā tie izmira ap 1300. gadu pirms mūsu ēras, bet pēdējie aurohi Eiropā nomira 1627. gadā Polijā.

Tie reiz tika uzskatīti par vienu no lielākajiem sauszemes zīdītājiem Eiropā. Kā galvenā kontinenta suga, tā nodrošināja bagātīgu biotopu mozaīku, tostarp zālājus, mežus un mitrājus.

Portugāles Côa ielejā dzīvnieki ir attēloti klinšu grebumos, kuru vecums sasniedz 30 000 gadu.

Pasaulē

Francijā Marseļas iedzīvotāji ir šokēti par īpaši brutālu bērna slepkavību. 15 gadus vecu pusaudzi nogalināja bandas dalībnieki. Prokurors norāda, ka narkotiku tirgotāju veikto slepkavību skaits pieaug un to upuri kļūst jaunāki.