Lietuvā par 36 miljoniem eiro būtiski palielinās munīcijas rūpnīcas jaudu

© Depositphotos

Lietuvas Finanšu ministrija ceturtdien paziņoja, ka līdz 2027.gadam plāno piešķirt 36 miljonus eiro valstij piederošā mazkalibra munīcijas ražotāja "Giraites ginkluotes gamykla" (GGG) jaudas palielināšanai, un 11,2 miljonus eiro no šīs summas paredzēts piešķirt šogad, taču tam nepieciešams valdības apstiprinājums.

Pēc Finanšu ministrijas sniegtās informācijas, šie līdzekļi dos iespēju rūpnīcai sākt uzstādīt jaunu ražošanas līniju agrāk, nekā sākotnēji plānots. Paredzams, ka jaunā līnija, kas divkāršos ražošanas jaudu, sāks darboties līdz 2027.gadam.

"Tā kā GGG palielina ražošanas apjomus un investē munīcijas ražošanā, Finanšu ministrija vairāku gadu laikā ieguldīs 36 miljonus eiro," paziņojumā norādījusi finanšu ministre Gintare Skaiste.

"Tas ļaus rūpnīcai dubultot munīcijas ražošanas jaudu un apmierināt pieaugošo pieprasījumu pēc aizsardzības rūpniecības stiprināšanas mūsu reģionā saistībā ar karu Ukrainā," viņa piebildusi.

Jau ziņots, ka septembra beigās GGG parakstīja saprašanās memorandu ar ASV aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Northrop Grumman". Sadarbībā ar "Nortrop Grumman" plānots līdz 2026. gada vidum rūpnīcā, kas atrodas Kauņas rajona Giraitē, uzstādīt 30 mm kalibra munīcijas ražošanas līniju.

Finanšu ministrijā aģentūrai BNS norādīja, ka 36 miljonus eiro vērtā jaudas palielināšana un "Nortrop Grumman" investīcijas ir atsevišķi projekti.

Svarīgākais