Nesen publicēta grāmata atklāj Trampa un Putina patiesās attiecības

© Pixabay.com

Leģendārais žurnālists Bobs Vudvords savā jaunajā grāmatā "Karš" piedāvā ieskatīties pasaules līderu attiecību aizkulisēs, raksta “CNN”.

Grāmata “Karš” atklāj jaunas detaļas par Donalda Trampa privātajām sarunām ar Putinu - un slepenu Covid-19 testēšanas iekārtu sūtījumu, ko Tramps nosūtīja Krievijas prezidentam personīgai lietošanai pandēmijas kulminācijas laikā. Tramps pats gan šīs ziņas noliedz.

Vudvorda jaunajā grāmatā, kuru aģentūra “CNN” ieguva vēl pirms tās iznākšanas 15. oktobrī, pamatojoties uz simtiem stundu garām intervijām, tiek pētīti politiskie un personiskie kari starp pasaules līderiem.

Vudvords raksta, ka pirms Krievijas iebrukuma ASV bija ieguvušas izlūkdatu dārgumu krātuvi, kas jau 2021. gada oktobrī "nepārliecinoši" parādīja, ka Putins plāno iebrukt Ukrainā ar 175 000 karavīru.

"Tas bija pārsteidzošs izlūkdienestu apvērsums no ASV izlūkdienestu kroņa dārgakmeņiem, tostarp avota Kremlī," raksta Vudvards.

"Tas bija tā, it kā viņi būtu slepus iekļuvuši ienaidnieka komandiera teltī un noliekušies virs kartēm, pārbaudot brigāžu skaitu un kustību, kā arī visu plānoto secību vairāku frontes iebrukuma laikā," raksta Vudvards.

Lai gan Baidens un viņa padomnieki vienojās, ka plāns ir "nopietns", viņiem un viņu sabiedrotajiem joprojām bija grūti tam noticēt.

Baidens 2021. gada decembrī divas reizes konfrontēja Putinu ar izlūkdatiem, vispirms videokonferencē un pēc tam ar "karstu 50 minūšu zvanu", kurā Putins "piedraudēja ar kodolkara risku”, uz ko Baidens atbildēja, atgādinot Putinam, ka kodolkarā "nav iespējams uzvarēt".

Neskatoties uz atkārtotiem brīdinājumiem, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidīja domu, ka Putins patiešām iebruks, pat pēc tam, kad viceprezidents Kamala Herisa 2022. gada februāra sanāksmē Minhenes drošības konferencē viņam teica, ka iebrukums ir nenovēršams.

Grāmatā ir atklāta arī jauna informācija par Trampa attiecībām ar Krievijas prezidentu. 2020. gadā, raksta Vudvords, Tramps bija “slepus nosūtījis Putinam virkni Covid testa iekārtu viņa personīgai lietošanai”.

Pandēmijas kulminācijas laikā Krievija un ASV apmainījās ar medicīnisko aprīkojumu, piemēram, ventilatoriem. Bet Putins, kurš izolēja sevi, bailēs no Covid, telefona zvanā pavēstīja Trampam, lai testu piegāde būtu klusa, raksta grāmatas autors.

Tramps vēlāk sacīja, ka šis ziņojums ir "nepatiess".

Vudvords arī raksta, ka Tramps ir uzturējis kontaktus ar Putinu arī pēc sava amata atstāšanas - kādā ainā Vudvords stāsta par mirkli, kad Tramps liek vecākajam palīgam atstāt kabinetu, lai "viņš varētu veikt privātu tālruņa sarunu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu".

"Saskaņā ar Trampa palīgu, starp Trampu un Putinu ir notikušas vairākas telefona sarunas, iespējams, pat septiņas laika posmā kopš Trampa aiziešanas no Baltā nama 2021. gadā," raksta Vudvords.

Vudvords jautāja Trampa palīgam Džeisonam Milleram, vai Tramps un Putins ir runājuši kopš viņa aiziešanas no Baltā nama.

"Es neesmu dzirdējis, ka viņi runā, tāpēc es atteikšos atbildēt uz šo jautājumu," teica Millers.

Vudvords raksta, ka Baidena Nacionālās izlūkošanas direktore Avrila Heinza “rūpīgi nodrošinājās”, jautāta par to, vai pēc prezidentūras Trampa un Putina zvani ir bijuši.

"Es negribētu būt informēta par visiem kontaktiem ar Putinu. Es negribētu runāt par to, ko prezidents Tramps varēja vai nav izdarījis,” sacīja Heinza.

Tramps ir noliedzis arī šo informāciju.