Vuhledaras ieņemšanu pasniedz kā šajā karā vēl nepieredzētu triumfu

© Unsplash

Krievi visu aizvadītās nedēļas nogali lepojās ar Vuhledaras ieņemšanu un rādīja sižetus no okupētās pilsētas, kur krievu karavīrus ar sālsmaizi un pateicības runām sagaida "atbrīvotie" vietējie iedzīvotāji, novērojusi aģentūra LETA. Tikmēr vadošie rietumu mediji norāda uz augstajām “kara izmaksām” un prognozē krievu ofensīvas beigas tuvāko mēnešu laikā.

Propagandisti par saviem zaudējumiem, kas bija milzīgi, nerunāja, toties pieminēja, cik daudz ir bojā gājušo "banderoviešu". Vienā no sižetiem tika rādīts, ka Ukrainas "Azov" pulks piemin savus kritušos, un "kremlini" nekavējās paziņot, ka tas ir sātanisks rituāls, un "ukranacistu" uzvaras gadījumā sātanisms pārņems visu Ukrainu.

Kamēr laikraksts "Financial Times" pēc Vuhledaras ieņemšanas nāca klajā ar rakstu, kura visraksts bija "Ukraina piedzīvo savu drūmāko brīdi karā", Londonas "King’s College" izlūkošanas un starptautiskās drošības profesors Deivids Džo laikrakstam "The Moscow Times" norādīja, ka Vuhledaras krišanu nedrīkst uzskatīt par Putina stratēģisku uzvaru.

Tā par tādu var kļūt tikai tad, ja Putins uzvar naratīvu cīņā, pārliecinot novērotājus, ka katra Ukrainas pilsēta piedzīvos Vuhledaras likteni, ja Ukraina nepadosies.

"Financial Times" arī atsaucas uz Krievijas militāro blogeru izteiktajām šaubām, vai Krievijas spēki spēs ātri virzīties uz priekšu no Vuhledaras, ņemot vērā to, ka pilsētas, kas atrodas tālāk uz ziemeļiem, ir labāk nocietinātas, tostarp Pokrovskas loģistikas centrs, kas, ja tiktu ieņemts, pārrautu piegādes līnijas Ukrainas karaspēkam šajā reģionā.

Laikraksts atzīmē, ka Vuhledaras sagrābšana norāda uz kara izmaksām Krievijai, jo tūkstošiem karavīru gāja bojā un simtiem tanku un bruņumašīnu tika iznīcināti apmaiņā pret nelieliem teritoriālajiem ieguvumiem.

"Krievija Ukrainas austrumos ir zaudējusi simtiem tūkstošu vīru, saskaņā ar Rietumu izlūkdienestiem, galvenokārt tā dēvētās "gaļas maļamās mašīnas" taktikas dēļ, ko tā izmanto, lai gūtu salīdzinoši nelielus teritoriālos ieguvumus, raidot "cilvēku viļņus" Ukrainas frontes līnijās, neņemot vērā to dzīvības. Taču taktika ir nostrādājusi, Krievijas spēki gūst stabilu progresu un gandrīz katru dienu ieņem nelielas apdzīvotas vietas," vēsta laikraksts.

Vienlaikus ASV domnīcas "Kara pētījumu institūts" (ISW) analītiķi uzskata, ka Krievijas ofensīva Ukrainas austrumos, visticamāk, beigsies tuvāko mēnešu vai pat nedēļu laikā, taču Krievijas spēki joprojām turpinās uzbrukuma operācijas daudz lēnākā tempā. ISW arī domā, ka Vuhledaras ieņemšana būtiski nemainīs operatīvo situāciju šajā frontes posmā.

Tikmēr Kremļa ideologi steidz ziņot, ka krievu panākumi esot radījuši paniku Rietumos, kas par visu varu vēloties ievilkt Ukrainu NATO, lai sāktu karu pret Krieviju.

Svarīgākais