Ķīnas krasta apsardze apgalvo, ka pirmo reizi iegājusi Ziemeļu Ledus okeānā, pastiprinot drošības sakarus ar Krieviju

© Pixabay.com

Ķīnas krasta apsardze apgalvo, ka tā pirmo reizi iekļuvusi Ziemeļu Ledus okeāna ūdeņos kā daļa no kopīgas patruļas ar Krieviju, kas ir pēdējā zīme par abu valstu pastiprinātu koordināciju reģionā, kurā Pekina jau sen ir vēlējusies paplašināt savu ietekmi, raksta “CNN”.

Ar šādu paziņojumu Ķīna nāca klajā dienu pēc tam, kad ASV krasta apsardze paziņoja, ka tā pamanījusi četrus Krievijas Robežsardzes un Ķīnas krasta apsardzes kuģus Beringa jūrā - "vistālākajā ziemeļu" vietā, kur jebkad ir novēroti Ķīnas kuģi.

Kopīgā patruļa "efektīvi paplašināja krasta apsardzes okeāna navigācijas jomu" un pārbaudīja savas spējas "veikt misijas nepazīstamos ūdeņos", trešdien paziņoja Ķīnas krasta apsardze.

Precīza patruļas atrašanās vieta nav atklāta.

Krievijas valdība nav oficiāli atzinusi patrulēšanu, kas, kā paziņoja Ķīnas valsts raidorganizācija CCTV, notika "pirms dažām dienām".

ASV Krasta apsardze pirmdien paziņoja, ka sestdien pamanījusi četrus Krievijas Robežsardzes un Ķīnas krasta apsardzes kuģus, kas atrodas Beringa jūrā.

Beringa jūra stiepjas starp Krieviju un Aļasku un ir daļa no Klusā okeāna ziemeļu daļas.

"Šī nesenā darbība parāda mūsu stratēģisko konkurentu pieaugošo interesi par Arktiku," sacīja ASV 17. krasta apsardzes apgabala komandiere Megana Dīna.

ASV ir paudušas bažas par Ķīnas pieaugošo lomu un koordināciju ar Krieviju stratēģiski un vides ziņā jutīgajā Arktikas reģionā, abām valstīm pastiprinot savas drošības un ekonomiskās saites.

Pagājušajā gadā Ķīna un Krievijas Federālais drošības dienests, kas pārvalda krasta apsardzi, vienojās stiprināt savu "jūras tiesībaizsardzības sadarbību", un Ķīna tika uzaicināta novērot Krievijas drošības mācības "Arctic Patrol-2023".

Analītiķi saka, ka jaunā patruļa ir daļa no plašākas sadarbības modeļa, un tās mērķis ir nosūtīt vēstījumu Vašingtonai, kuras jūrniecības aktivitātes Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrā jau sen ir satraukušas Pekinu.

Svarīgākais