"Vienošanās būs godīga"; Tramps nācis klajā ar paziņojumu par karu Ukrainā

© Pixabay.com

ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps, kurš iepriekš solīja atbalstīt Ukrainu, ja uzvarēs vēlēšanās, sniedza interviju, kurā vēlreiz atgādināja, ka pēdējos gados ir vienīgais Amerikas līderis, kura valdīšanas laikā Krievija nav uzbrukusi saviem "kaimiņiem", tostarp Ukrainai, un runāja par savām attiecībām ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Sarunā ar amerikāņu autoru un žurnālistu Marku Tīsenu laikrakstam “The Washington Post” Tramps sacīja, ka Kremļa līderis Vladimirs Putins nekad nebūtu sācis pilna mēroga karu pret Ukrainu:

"Mēs par to runātu, tas būtu viņa sapnis, bet viņš nekad to nedarītu ar mani pie varas."

Tramps sacīja, ka Putins sāka domāt par iebrukumu pēc ASV karaspēka izvešanas no Afganistānas 2021. gadā.

"Problēma ir tāda, ka tagad ir pavisam cita situācija, jo Putins zaudēja daudz cilvēku, bet viņš panāca lielu progresu. Viņš pārņēma lielāko daļu Ukrainas," sacīja ASV prezidenta amata kandidāts.

Tramps uzsvēra, ka joprojām par galveno problēmu uzskata to, ka "Eiropa tāpat kā līdz šim ar NATO nemaksā savu daļu". Viņš uzskata, ka Eiropas Savienības valstīm aizsardzībā būtu jāiegulda tikpat daudz kā ASV, jo, pēc viņa teiktā, ES ekonomika ir "līdzīga izmēra" kā ASV. Tramps atcerējās arī atsevišķas valstis, piemēram, Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju.

"Tie, kas ir tuvu, ja kaut kas notiek, viņiem ir problēmas. Polija ir citā situācijā nekā dažas citas. Dažas valstis atrodas daudz tālāk. Viņiem būtu jāmaksā tikpat daudz, cik mums," Tramps teica.

Turklāt intervijā viņš atcerējās Zelenski un atzīmēja, ka “pret viņu izturas labi”.

"Viņš man patīk,” Tramps piebilda.

Preses konferencē pirms tikšanās ar Zelenski Tramps viņu nodēvēja par “tērauda gabalu”.

Pēc tikšanās politiķis sacīja: "Es daudz uzzināju. Mēs abi gribam, lai šis karš beidzas, un mēs abi gribam godīgu darījumu, un tas būs godīgi."

Tramps iepriekš sacīja, ka, ja Putins nepiekritīs miera līgumam, tad Ukrainai būs jāsniedz daudz lielāka palīdzība, nekā tā jebkad ir saņēmusi.