Ziemeļkorejā - nāvessods arī par baltas kāzu kleitas valkāšanu: publicēts “noziegumu” saraksts

© Pixabay.com

KTDR paplašina aizliegto darbību sarakstu, par kurām var piespriest nāvessodu, tostarp nelegālu ieroču izgatavošanu, džinsu valkāšanu, baltu kāzu kleitu un saulesbriļļu nēsāšanu, raksta “dialog.ua”.

Ziemeļkoreja ir paplašinājusi noziegumu sarakstu, par kuriem iespējams saņemt nāvessodu. Tagad tas ietver pretvalstisku propagandu un nelegālas ražošanas darbības. Pēc Dienvidkorejas aģentūras “Yonhap” ziņām, Kima Čenuna autoritārais režīms šādu noziegumu skaitu palielinājis no 11 līdz 16.

Jaunie Ziemeļkorejas krimināllikuma panti tagad attiecas uz tādiem noziegumiem kā pretvalstiska propaganda, valsts graušana un nelikumīga ieroču ražošana un lietošana. Šīs izmaiņas tika ieviestas kā daļa no grozījumu sērijas, kas pieņemtas no 2022. gada maija līdz 2023. gada decembrim, un tās jau ir stājušās spēkā.

Jau 2020. gadā tika pieņemts likums, kas paredz, ka Dienvidkorejas plašsaziņas līdzekļu patēriņš un izplatīšana ir sodāma ar nāvi. Citas "reakcionāras" darbības, kas arī tiek sodītas, ietver Rietumu apģērbu, piemēram, baltu kāzu kleitu, džinsu un saulesbriļļu valkāšanu - abi jaunlaulātie var tikt sodīti ar nāvi par baltas kāzu kleitas valkāšanu.

Arī Dienvidkorejas slenga lietošana rakstiski ir aizliegta; ir aizliegts dziedāt dziesmas par vadītāju vai stāstīt jokus. Papildus nāvessodam par uzvedību, kas tiek uzskatīta par antisociālu, var tikt piespriesti citi bargi sodi, piemēram, cietumu nometnes un piespiedu pāraudzināšana.

Kriminālkodeksa pastiprināšanas mērķis ir stiprināt Kima režīma kontroli pār iedzīvotājiem, lai apspiestu domstarpības, un kriminālkodeksa izmaiņas atspoguļo režīma vēlmi nostiprināt savu varu starptautiskā spiediena apstākļos.