Maskavā Ukrainas apgabalu aneksijas svinībās aizturēti trīs neatkarīgo mediju žurnālisti

© unsplash.com

Maskavā pirmdien tika aizturēti trīs žurnālisti, kas strādā neatkarīgos Krievijas medijos, netālu no koncerta, kurā tika svinēta Krievijas deklarētā Ukrainas apgabalu aneksija, ziņoja nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "OVD-info".

Koncerts tika rīkots, atzīmējot divus gadus kopš 2022. gada 30. septembra, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētus par daļēji okupēto Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu aneksiju.

''OVD-info", atsaucoties uz aizturēto radiniekiem, ziņoja, ka viens no šiem žurnālistiem strādā ziņu vietnē "Republic", bet abi pārējie - sabiedriski politiskajā medijā "SOTAvision".

Žurnālisti tika aizvesti uz policijas iecirkni un divi no viņiem tiks "apsūdzēti huligānismā", ziņoja "OVD-info", piebilstot, ka viņu mobilie tālruņi tika konfiscēti.

"SOTAvision" ziņoja lietotnē "Telegram", ka šī medija reportieri, kuriem bija liegta ieeja koncertā Sarkanajā laukumā, tika aizturēti, kad viņi intervēja koncertu atstājušos skatītājus.

"SOTAvision" ir viens no pēdējiem Krievijas medijiem, kas vēl mēģina dokumentēt Kremļa represijas pret opozīciju.

Kopš pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma 2022. gada februārī Kremlis ir pastiprinājis spiedienu gan uz ārvalstu medijiem, gan uz neatkarīgajiem medijiem Krievijā.

Varas iestādes ir klasificējušas ziņu vietni "Republic" un mediju "SOTAvision" kā "ārvalstu aģentus".