Vēl viens iespējams bērna nolaupīšanas gadījumu Lietuvas tirdzniecības centrā

© Pixabay.com

Trešdien kāda 57 gadus veca sieviete no Viļņas tirdzniecības centra "Akropolis" izveda sešus gadus vecu zēnu. Pēc tam, kad viņa vecāki publicēja ierakstus sociālajos tīklos un reaģēja neatliekamās palīdzības dienesti, zēns tika atrasts un droši atgriezās mājās. Tomēr Lietuvas Pazudušo ģimeņu atbalsta centra direktore Natālija Kurčinskaja stāsta, ka šādi gadījumi nav retums, raksta tv3.lt.

Sieviete sacīja, ka bērnu pazušanas gadījumi notiek ļoti bieži - tos neskaita simtos, bet gan tūkstošos gadā. Pēc viņas teiktā, gadā notiek aptuveni 2000-3000 šādu gadījumu, un vienīgā atšķirība ir pazušanas iemesli.

"Dažreiz bērni aizbēg no mājām, dažreiz vecāki nolaupa bērnu, un par šiem gadījumiem tiek ziņots kā par pazušanu," viņa skaidroja.

Iepriekš pazudušā 6 gadus vecā zēna tēvs ziņu portālam tv3.lt pastāstīja, ka bērna māte trešdien atradās ar dēlu pie tirdzniecības centra, kamēr viņš pats bija mājās. Pēc viņa teiktā, māte bija devusies iepirkties uz vienu no tirdzniecības centra veikaliem, un pēc aptuveni 10 minūtēm, izejot no veikala, viņa bērnu neatrada. "Izrādījās, ka māte bija prom līdz 10 minūtēm," intervijā sacīja zēna tēvs.

Drošības kameras fiksēja, ka pie puisēna, kas spēlējies, piegājusi apmēram 60 gadus veca sieviete, kura paņēma viņu aiz rokas un "saudzīgi un maigi, bez iebildumiem veda uz vietu, kur atrodas centrālā izeja no lielveikala un kur autobusu pietura”.

Ar līdzīgu situāciju šā gada martā saskārās Pazudušo ģimeņu atbalsta centrs: ”Viss notika tirdzniecības centrā “Ozo”. Bija tāda situācija, ka sieviete mēģināja iznest 4-5 gadus vecu bērnu. Māte stāstīja, ka uzreiz pamanījusi, ka bērna nav, un sacēlusi troksni. Kad bērns tika atrasts, sieviete un bērns jau atradās pie izejas durvīm. Taču policija nekādu izmeklēšanu nesāka, jo bērns netika izvests ārpus tirdzniecības centra durvīm.”

Jautāta par to, kāda vecuma bērni parasti piesaista nolaupītāju uzmanību, Kurčinskaja sacīja, ka tie ir pirmsskolas vecuma bērni. "Tie ir bērni ap 4-7 gadiem, kuriem bērnudārzā vajadzētu mācīt, ka šādi gadījumi var notikt," viņa sacīja. Kā stāsta Pazudušo ģimeņu palīdzības centra vadītāja, bērnus no sabiedriskām vietām nolaupīt ir ļoti viegli. Viņasprāt, paiet tikai mirklis, un bērns var pazust no vecāku redzesloka. Tirdzniecības centri un citas sabiedriskās vietas ir pārpildītas.

"Ja māte kaut uz īsu brīdi novēršas un bērns tiek atstāts spēlēties, ļoti iespējams, ka tas varētu notikt. Bērni uzticas citiem cilvēkiem, viņi tic tam, ko saka. Ir jādomā, kā viņus izglītot šajos jautājumos," skaidroja vadītāja.

Pazudušā zēna gadījumā, kad māte pamanīja, ka bērna nav, viņa sāka viņu meklēt pa veikalu. Tēvs stāstīja, ka esot bijuši gadījumi, kad puika skrējis uz rotaļlietu veikalu paskatīties vai uz tualeti, taču, kad zēnu nav izdevies atrast, izsaukti kārtības sargi, un, pārskatot videokameras, novērots, ka sešgadnieku aizvedusi nepazīstama sieviete.

Kurčinskaja sacīja, ka vecākiem šādos gadījumos nevajadzētu kavēties un pavadīt laiku, meklējot bērnu pa veikalu, bet gan nekavējoties meklēt palīdzību. Pēc viņas teiktā, ja sabiedriskā vietā pazūd bērns, ir jāsazinās ar likumsargiem, policistiem, lai viņi varētu sniegt palīdzību. Viņa arī piebilst, ka lielākā atbildība gulstas uz vecākiem Tad, kad nepazīstamā sieviete zēnu no tirdzniecības centra aizveda uz autobusa pieturu, ceļā viņa satika vairākus garāmgājējus, taču, kā stāsta zēna tēvs, neviens garāmgājējs nav reaģējis uz to, ka sieviete ved raudošu bērnu, neviens nav apstājies painteresēties, vai bērnam nav vajadzīga palīdzība.

Lai gan daudzi ir pārsteigti par apkārtējo vienaldzību, Kurčinskaja saka, ka tas, ka nebija nekādas reakcijas no garāmgājējiem, nav nekas pārsteidzošs - pēc viņas teiktā, bērni raud bieži, tāpēc garāmgājēji nereaģē uz katru raudošu bērnu.

Vislielākā atbildība šajā gadījumā gulstas uz vecākiem, jo ​​viņiem ir jāpieskata bērni, jārūpējas par viņiem un, īpaši sabiedriskās vietās, jācenšas viņus neizlaist no redzesloka.

Šobrīd zēns ir atdots vecākiem, un par nolaupīšanu ir uzsākta pirmstiesas izmeklēšana. Viena no piedāvātajām versijām, kāpēc sieviete varētu būt pastrādājusi noziegumu, ir garīgās veselības traucējumi, šo versiju izvirza arī sievietes kaimiņi. Pēc viņu teiktā, viņa ir labi pazīstama un mājienus par neadekvātu uzvedību viņi pamanījuši jau iepriekš. Kaimiņš arī dalījās ar incidentu, kas notika tikai pirms mēneša. Pēc viņa teiktā, sieviete pagalmā vienmēr turējusies pie bērniem, neļaujot viņiem atgriezties savās mājās: “Viņa bieži turas pie bērniem, neļauj viņiem ienākt mājā, viņa pat bija pieķērusies man. Reiz gaidīju liftu, viņa apstājās un sāka kliegt, ka gribu viņu kādam atdot, prasīja, kam zvanu, kam rakstu, kliedza, ka gribu viņu aizvest un nogalināt."

Svarīgākais