Francija aicina uz trīs nedēļu pamieru Libānā

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix/Leta

Francija trešdien ANO izteica priekšlikumu par 21 dienu ilgu pamieru Libānā, kur pieaug upuru skaits Izraēlas armijas triecienos pret šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Francija formulēja šo priekšlikumu ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē neilgi pēc tam, kad ANO bija notikušas sarunas starp ASV prezidentu Džo Baidenu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Francijas ārlietu ministrs Žans Noels Baro sacīja, ka Francija un ASV ierosina "pagaidu pamieru" uz 21 dienu, "lai pieļautu sarunas".

"Ir svarīgi, lai visi aktori apņēmīgi nostātos uz deeskalācijas ceļa," sacīja Baro.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicināja nekavējoties panākt pamieru Libānā un brīdināja, ka šajā valstī "iet vaļā elle".

Izraēla paziņoja, ka apsveic diplomātiju Libānā, bet solīja īstenot savu mērķi vājināt "Hizbollah".

"Mēs esam pateicīgi visiem, kas pieliek patiesas pūles ar diplomātiju, lai novērstu eskalāciju, lai novērstu pilnīgu karu," reportieriem sacīja Izraēlas vēstnieks ANO Denijs Danons.

"Mēs izmantosim visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus atbilstoši starptautiskajām tiesībām, lai sasniegtu mūsu mērķus," sacīja Danons.

Izraēlas triecieni pret "Hizbollah" Libānā notiek apstākļos, kad Gazas joslā gandrīz gadu turpinās karš, kurā Izraēla mēģina sagraut citu Irānas sabiedroto - palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās".

Izraēla īsteno ofensīvu Libānā, neraugoties uz atkārtotiem ASV aicinājumiem novērst plašāku karu.

Svarīgākais