Zinātnieki atklājuši "Spoku haizivi"

© Pixabay.com

Jaunzēlandes zinātnieki ir atklājuši jaunu himēru zivju sugu, ko dēvē arī par "spoku haizivīm". Šīs zivis ir ārkārtīgi grūti pamanīt, jo tās dzīvo Klusajā okeānā lielā dziļumā, raksta “BBC”.

Šī suga pieder pie skrimšļaino zivju kārtas - tām nav zvīņu, un to skelets pilnībā sastāv no skrimšļiem. Parasti tās dzīvo dziļumā līdz 2,5 tūkstošiem metru.

Pētnieki no Jaunzēlandes Nacionālā ūdens un atmosfēras pētniecības institūta (NIWA) atklāja sugu Klusajā okeānā uz austrumiem no Jaunzēlandes.

Pētnieks Brits Finuči sacīja, ka atklājums bijis ļoti aizraujošs.

"To dzīvotnes dēļ tos ir grūti izpētīt un izsekot, tāpēc mēs maz zinām par viņu bioloģiju un apdraudējuma statusu," piebilda Finuči.

Pēc pētnieka teiktā, šī suga izceļas ar neparasti garu degunu, kas var sasniegt pat pusi no ķermeņa garuma.

Pētnieki šai zivij devuši zinātnisku nosaukumu - Harriota avia.

“Avia latīņu valodā nozīmē “vecmāmiņa”, un es gribēju viņai dot šo vārdu, jo viņa mani ir atbalstījusi visas manas akadēmiskās karjeras laikā,” skaidroja Finuči.

"Himeras ir diezgan seni radinieki - zivju vecvecāki, tāpēc man šķita, ka nosaukums ir diezgan atbilstošs."

Sākotnēji tika uzskatīts, ka Austrālijas himera pieder vienai no sugām, kas izplatītas visā pasaulē. Tomēr vēlāki pētījumi parādīja, ka tās ģenētiski atšķiras no saviem radiniekiem un dzīvo tikai Austrālijas un Jaunzēlandes ūdeņos.

Zinātnieki saka, ka šādi atklājumi ir ārkārtīgi svarīgi, jo, uzzinot vairāk par to, kā dzīvo konkrēta suga, eksperti varēs atrast labākos veidus, kā to aizsargāt.

Svarīgākais