ASV strauji pieaug ieroču īpašnieku skaits

© Pixabay

Saskaņā ar šonedēļ publicēto statistiku, arvien vairāk liberāļu ASV pērk ieročus. Izdevums “The Wall Street Journal” ir nosaucis to par "pārsteidzošu" tendenci vēlētāju grupā, kas parasti atbalsta šaujamieroču ierobežojumus.

"Amerikāņu ieroču kultūrā jau sen dominē konservatīvie baltie vīrieši. Tagad ievērojami vairāk liberāļu pērk šaujamieročus, turklāt strauji pieaug ieroču domubiedru grupas, kas piesaista minoritātes un progresīvus," ziņo “The Wall Street Journal”.

Kāds aptaujātais dzērienu veikala darbinieks Aiovas štatā žurnālam pastāstīja, ka iegādājies ieroci, jo ir noraizējies par "ielu noziegumiem, bruņotiem labējiem ekstrēmistiem," un pauda bažas, ka ASV politika pasliktināsies. "Iekšpolitika ir kļuvusi arvien asāka," viņš sacīja medijam.

Demokrāti vēsturiski ir bijuši ieroču īpašnieki, taču tie sāka atteikties no šaujamieročiem 90. gadu sākumā, kad aizvien sīvākas politiskās cīņas par šaujamieroču lomu Amerikas sabiedrībā lika Demokrātu partijai kļūt par ieroču regulējuma aizstāvi, bet republikāņi kļuva par partiju, kas iestājas par tiesībām uz ieroci.

Tagad viņi "atklāj ieročus no jauna", teikts rakstā, atsaucoties uz statistiku, kas liecina, ka demokrātu ieroču īpašumtiesības pieaug būtiski. "29 procenti demokrātu apgalvo, ka viņiem mājās ir ierocis, salīdzinot ar 22 procentiem 2010. gadā," teikts Čikāgas Universitātes veiktajā pētījumā.

Saskaņā ar citu aptauju no Džona Hopkinsa ieroču vardarbības risinājumu centra, no visiem demokrātu vēlētājiem, kuri iegādājās ieročus pēc 2020. gada, "vairāk nekā puse tos iegādājos pirmoreiz."

Lūisa un Klārka koledžas antropoloģijas profesore Dženifera Haberta apgalvo, ka "tā ir cilvēku grupa, kas pirms pieciem gadiem nekad nebūtu apsvērusi iespēju iegādāties ieroci.

Ieroču īpašumtiesību pieaugums liberāļu vidū, iespējams, ir iemesls, kāpēc demokrātu prezidenta amata kandidāte viceprezidente Kamala Herisa tagad sevi dēvē par ieroču īpašnieci, kaut gan 2019. gadā viņa runāja par obligāto ieroču atpirkšanas programmu atbalstīšanu.

Pēdējās prezidenta debatēs viņa stāstīja, ka viņa pati un viņas kandidāts gubernators Tims Volcs ir ieroču īpašnieki. Savukārt kampaņas pasākumā ar Opru Vinfriju Harisa mediju magnātam sacīja: "Ja kāds ielauzīsies manā mājā, viņš tiks sašauts."

Svarīgākais