Vairākos štatos sākas iepriekšējā balsošana ASV prezidenta vēlēšanās

© Pixabay

Savienotajās Valstīs piektdien sākusies iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 5.novembrī.

Balsošana klātienē pirms vēlēšanu dienas sākās Minesotā, Dienviddakotā un Virdžīnijā, kur šodien pie vēlēšanu iecirkņiem veidojās rindas. Līdz oktobra vidum iepriekšējā balsošana sāksies vēl vairāk nekā desmit štatos.

Vēlēšanās sacentīsies ASV eksprezidents Donalds Tramps, kurš ir republikāņu prezidenta amata kandidāts, un pašreizējā ASV viceprezidente, demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Herisa.

Balsošana klātienē atklāta pēc vētrainas vasaras ASV politikā, kuras laikā ASV prezidents Džo Baidens atteicās no dalības vēlēšanās un viņu cīņā par Balto namu nomainīja Herisa, bet Tramps tikmēr izdzīvoja atentāta mēģinājumā, kam pavisam nesen sekoja vēl viens uzbrukuma mēģinājums.

Visā valstī ir pastiprināti drošības pasākumi, lai garantētu vēlēšanu amatpersonu un iecirkņu drošību un nodrošinātu, ka netiks manipulēts ar biļeteniem un balsošanas procedūrām. Kopš 2020.gada prezidenta vēlēšanām amatpersonas un vēlēšanu iecirkņu darbinieki bieži saņem dažādus draudus.

Federālās varasiestādes izmeklē aizdomīgus sūtījumus, ko pēdējās dienās saņēmušas vēlēšanu amatpersonām vairāk nekā 15 štatos.

Daudzi amerikāņi, kas grib nobalsot pirms vēlēšanu dienas, varētu dot priekšroku iepriekšējai balsošanai klātienē, nevis pa pastu, ņemot vērā ASV Pasta dienesta problēmas.

Štatu un vietējo pašvaldību vēlēšanu amatpersonas pagājušajā nedēļā brīdināja, ka problēmas ar pasta sūtījumu piegādi draud atņemt balsstiesības vēlētājiem.

ASV Pasta dienesta vadība solīja sadarboties ar amatpersonām, lai kliedētu viņu bažas, un uzsvēra, ka pasts būs gatavs.

Minesotas štata sekretārs Stīvs Saimons aicināja vēlētājus jau tagad plānot balsošanu. Viņš norādīja, ka pasta sūtījumu kavēšanās dažādos štatos atšķiras, tāpēc vēlētājiem, ja viņi plāno balsot no mājām, laikus jāpieprasa atsūt pa pastu vēlēšanu zīmes un tās laikus jānosūta atpakaļ. Štatos ir spēkā atšķirīgi noteikumi par to, līdz kuram tieši brīdim iesūtītās vēlēšanu zīmes tiek ieskaitītas.

Svarīgākais