Vilņā atvērts birojs ASV attīstības misijai Baltkrievijai

© Kaspars Krafts / F64

ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) Misija Baltkrievijai piektdien atklāja biroju Viļņā, "izpildot savu mandātu palīdzēt baltkrieviem viņu demokrātijas centienos".

USAID administratora vietniece Erīna Elizabete Makī atklāšanas ceremonijā sacīja, ka aģentūra Baltkrieviju ir atbalstījusi kopš 1999.gada un turpina atbalstīt.

"Viņa stāstīja, ka USAID ir bijusi baltkrievu tautas partnere sarežģītos brīžos, arī pēc Černobiļas kodolkatastrofas, Covid-19 pandēmijā un 2020.gada politiskajā krīzē, un ir palīdzējusi gūt panākumus, piemēram, Baltkrievijas jaunuzņēmumu un informācijas tehnoloģiju sektoru uzplaukumā," informēja ASV vēstniecība Baltkrievijā.

Diktatora Aleksandra Lukašenko režīms 2021.gadā slēdza USAID biroju Baltkrievijā, taču Makī uzsvēra, ka ASV turpinās palīdzēt, "kamēr vien Baltkrievijas pilsoņi vēlēsies demokrātiju".

Kopš 1992.gada ASV valdība ārējā palīdzībā Baltkrievijai ir sniegusi vairāk nekā 1,1 miljardu dolāru (985 miljonus eiro), lai veicinātu Baltkrievijas demokrātijas attīstību un apņēmību par atvērtāku sabiedrību, norādīja vēstniecībā.

"Pašreizējā ASV palīdzība Baltkrievijai aizstāv demokrātijas principus un cilvēktiesības un ietver atbalstu neatkarīgiem medijiem un pilsoniskajai sabiedrībai," pausts ASV vēstniecības Baltkrievijā paziņojumā.

ASV pagaidu pilnvarotais lietvedis Baltkrievijā Pīters Kaufmens atklāšanas ceremonijā teica, ka "amerikāņi ir kopā ar baltkrieviem viņu centienos iegūt pārstāvniecisku valdību, pulcēšanās un izteikšanās tiesības, izvēles brīvību, ekonomiskās iespējas un pieeju ideju dažādībai, nebaidoties būt sev pašam".

USAID ir ASV valdības aģentūra, kas sniedz civilo palīdzību ārvalstīm, lai atbalstītu to attīstību.