Medijs: Trīs valstis palīdz Krievijai nogalināt ukraiņus

© Depositphotos

Krievija saņem militāru palīdzību no trim valstīm - Baltkrievijas, Irānas un Ziemeļkorejas, kas ļauj tai turpināt agresiju pret Ukrainu, vēsta ukraiņu medijs Prozoro.

Pirmā valsts, kas karā atbalstīja Krieviju, bija Baltkrievija. 2022. gadā tā nodrošināja Krievijai piekļuvi saviem arsenāliem, no kuriem Krievijas okupanti dabūja vairāk nekā 70 tūkstošus tonnu munīcijas un militārās tehnikas. Tas palīdzēja Krievijai izvairīties no globālas neveiksmes frontē resursu trūkuma periodā.

Irānai ir arī svarīga loma Krievijas armijas atbalstīšanā. Teherāna nosūtīja uz Maskavu bezpilota lidaparātus Shahed-136 un cita veida ieročus, tostarp gaisa bumbas Ghaem-5 un artilērijas lādiņus. Irānas munīcija ļāva Krievijai tikt galā ar šāviņu trūkumu 2022. gada beigās, lai gan tas pilnībā neatrisināja problēmu.

Ziemeļkoreja, ar kuru Maskava 2023.gadā noslēdza militārās sadarbības līgumus, sāka piegādāt munīciju lielos daudzumos. Pirmās piegādes bija 5 tūkstoši konteineru ar artilērijas šāviņiem, kas aktīvi strādāja frontē. 2023. gada rudenī tika verificētas lielgabalu artilērijas un vairāku palaišanas raķešu sistēmu šāviņu piegādes.

Papildus artilērijas šāviņiem Ziemeļkoreja Krievijai piešķīra arī ballistiskās raķetes KN-23, Krievijas Iskander kopiju. Šīs raķetes jau ir izmantotas, lai uzbruktu Ukrainai, jo īpaši Harkivai. Ziemeļkoreja arī piegādā mīnmetēju šāviņus un cita veida munīciju, lai Krievija varētu turpināt militārās operācijas.

Irāna un Ziemeļkoreja izvairījušās no militārā aprīkojuma nodošanas, taču šīs valstis joprojām ir galvenās munīcijas piegādātājas Krievijai. Savukārt Baltkrievija jau apgādāja Krieviju ar militāro tehniku, tostarp tankiem un artilēriju, kam bija liela nozīme kara pirmajos mēnešos.

Ņemot vērā Krievijas militāro resursu izsīkumu, iespēja turpmāk iegūt aprīkojumu no Irānas un Ziemeļkorejas joprojām ir aktuāla. Šīs valstis, neskatoties uz sankcijām un starptautisko izolāciju, turpina aktīvi atbalstīt Krieviju tās militārajās darbībās pret Ukrainu.

Pasaulē

Katru dienu Igaunijā tiek izsniegtas simtiem jaunu ID karšu - 2023. gadā tika izsniegtas aptuveni 284 000. Visas šīs kartes ir izgatavotas no plastmasas, tāpat kā autovadītāja apliecības un desmitiem citu dokumentu, ko valsts izsniedz iedzīvotājiem, vēsta postimees.ee.