ASV brīdina sabiedrotos par Krievijas draudiem jūrā

© Pixabay.com

ASV brīdinājušas savus sabiedrotos, ka Krievija vēršas pret kravu kuģniecības kompānijām, mēģinot traucēt Ukrainas partneru darbu, raksta “Bloomberg”.

Tiek norādīts, ka, lai gan Krievija jau iepriekš ir veikusi kiberuzbrukumus un citas hibrīdoperācijas pret kuģniecības kompānijām un ostām, šobrīd tās naidīgās darbības attīstās ar Maskavas vēlmi uzņemties arvien lielākus riskus.

Krievijas izlūkdienesti veikušas sabotāžas uzbrukumus vairākās Eiropas valstīs, bieži algojot vietējos noziedzniekus, un tās kiber- un dezinformācijas operācijas jau sen ir vērstas pret ASV un Eiropu.

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis uz Maskavu attiecināmo incidentu skaits - ļaunprātīga dedzināšana, vandālisms, GPS traucēšana, kā arī izjaukts plāns nogalināt Vācijas ieroču uzņēmuma izpilddirektoru.

Pērn prokrieviski noskaņoti hakeri uzbruka ostām Eiropā un Japānā. Āzijas valsts lielāko jūras ostu hakeri izmantojuši, lai bloķētu piekļuvi failiem vai sistēmām, izraisot konteineru termināļa avāriju, kravu aizkavēšanos un vairāku Nīderlandes ostu tīmekļa vietnes kļuvušas par Krievijas piesaistītu hakeru upuriem.

12. septembrī Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis paziņoja, ka Krievijas okupācijas armija veikusi raķešu uzbrukumu civilam kuģim, kas veda kviešus uz Ēģipti.

Svarīgākais