Krievijas medija "Novaja gazeta Jevropa" galvenais redaktors kritis varas iestāžu nežēlastībā

© Pixabay

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu pret laikraksta "Novaja gazeta Jevropa" galveno redaktoru Kirilu Martinovu par nevēlamas organizācijas darbības organizēšanu, vēsta Krievijas aģentūras TASS un "RIA Novosti".

Saskaņā ar TASS avota sniegto informāciju lieta pret Martinovu ierosināta pēc Kriminālkodeksa 284.1 panta par ārvalstu vai starptautiskas organizācijas, kas Krievijas Federācijas teritorijā atzīta par nevēlamu, darbības organizēšanu. Oficiāli nav paziņots, ka pret Martinovu būtu ierosināta lieta.

Ģenerālprokuratūra 2023.gada jūnijā pasludināja "Novaja gazeta Jevropa" par nevēlamu Krievijā. Turklāt 2023.gada martā Ģenerālprokuratūra pasludināja par nevēlamu arī projektu "Brīvā universitāte", kuras viens no dibinātājiem ir Martinovs.

"Novaja Gazeta Jevropa" 2022.gada aprīlī izveidoja bijušie "Novaja Gazeta" darbinieki, kas pameta Krieviju. Martinovs iepriekš bija Krievijas laikraksta "Novaja Gazeta" galvenā redaktora vietnieks; 2022.gada februārī Maskavas pilsētas tiesa atņēma laikrakstam medija statusu.