Pētījumā atklāj, cik bīstami cilvēkam ir pārtikas iepakojumi

© Freepik

Cilvēka ķermenī ir atklāts vairāk nekā 3600 ķimikāliju, ko izmanto pārtikas iepakošanā vai iepakojuma ražošanas procesā, atsaucoties uz 17. septembrī publicētu pētījumu, vēsta “The Straits Times”.

Aptuveni 100 no šīm ķimikālijām cilvēka veselības kontekstā tiek uzlūkotas ar “lielām bažām,” sacīja pētījuma galvenā autore Birgita Geijeke no Cīrihē bāzētas nevalstiskās organizācijas “Food Packaging Forum Foundation”.

Dažas no šīm vielām ir salīdzinoši labi izpētītas un cilvēka ķermenī atrastas jau iepriekš, piemēram, PFAS (polifluoralkilvielas) un bisfenols A. Taču maz ir zināms par citu vielu ietekmi uz cilvēku veselību, ziņu aģentūrai AFP sacīja Dr. Geijeke, aicinot veikt vairāk pētījumu par to, kā iepakojumā izmantotās ķīmiskās vielas tiek norītas kopā ar pārtiku.

PFAS, kas pazīstams arī kā mūžīgās ķīmiskās vielas, pēdējos gados ir konstatētas daudzās cilvēka ķermeņa daļās un saistītas ar virkni veselības problēmu. Savukārt bisfenols A, hormonu darbību traucējoša ķīmiska viela, ko izmanto plastmasas ražošanā, daudzās valstīs jau ir aizliegta zīdaiņu pudelīšu ražošanā.

Daudz mazāk ir zināms par oligomēriem, kas arī ir plastmasas ražošanas blakusprodukti. "Nav gandrīz nekādu pierādījumu par šo ķīmisko vielu ietekmi uz veselību," sacīja pētījuma autore.

Pētnieki iepriekš bija aprakstījuši aptuveni 14 000 ķimikāliju, kas ir tiešā saskarē ar pārtiku, kuras tālāk spēj “migrēt” uz pārtiku no plastmasas, papīra, stikla, metāla vai citu materiālu iepakojuma.

Pēc tam pētnieki meklēja šīs ķīmiskās vielas (FCC) esošajās biomonitoringa datubāzēs, kas izseko ķimikālijas cilvēku paraugos. Komanda cerēja atrast dažus simtus FCC, sacīja Dr. Geijeke. Tā vietā tika atrasts 3601 — ceturtā daļa no visiem zināmajiem FCC.

Autore uzsver, ka šis pētījums nevar pierādīt, ka visas šīs ķīmiskās vielas noteikti ir nonākušas ķermeņos no pārtikas iepakojuma, jo "ir iespējami citi iedarbības avoti". Viņa arī atzina, ka nevar pateikt, vai kādai no ķīmiskajām vielām ir bijusi īpaši augsta koncentrācija.

Taču viņa brīdina, ka šīs ķīmiskās vielas var mijiedarboties viena ar otru, norādot uz vienu paraugu, kurā bija līdz 30 dažādām PFAS. Dr. Geijeke iesaka cilvēkiem samazināt saskares laiku ar iepakojumu un izvairīties no pārtikas uzkarsēšanas iepakojumā.

Pasaulē

Atklājumā, kas apšauba mūsu izpratni par Zemes seno vēsturi, pētnieki ir atraduši jaunus pierādījumus, kas liecina, ka Zemei varētu būt bijusi gredzenu sistēma, kas veidojusies pirms aptuveni 466 miljoniem gadu, neparasti intensīvas meteorītu bombardēšanas periodā, vēsta portāls phys.org.

Svarīgākais