Ministri pauž "dziļas bažas par atkārtotajiem Krievijas iebrukumiem" sabiedroto gaisa telpā

© Depositphotos

NATO austrumu flanga valstu aizsardzības ministri trešdien aicināja paust kolektīvu alianses atbildi uz šo valstu gaisa telpas pārkāpumiem, ko veic Krievijas droni un raķetes.

Kopš 2022.gada februāra, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Krievija teju katru dienu veic uzbrukumus Ukrainai ar droniem un raķetēm, dažkārt arī tuvu robežām ar Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīm.

Rumānija un Latvija šā mēneša sākumā paziņoja, ka Krievijas droni ielidojuši to gaisa telpā.

Deviņu NATO austrumu flanga valstu ministri pauda "dziļas bažas par atkārtotajiem iebrukumiem" sabiedroto gaisa telpā, ko veic "Krievijas droni un raķetes", un aicināja paust "kolektīvu atbildi NATO ietvaros".

Ministri arī aicināja aliansi palīdzēt "palielināt mūsu spējas atklāt, identificēt un vajadzības gadījumā veikt triecienu zemu un lēni lidojošiem objektiem".

"Ir nepieciešama spēcīga un koordinēta atbilde sabiedroto līmenī, kā arī ātra NATO integrētās pretgaisa un pretraķešu aizsardzības rotācijas modeļa īstenošana," pēc aizsardzības ministru sanāksmes Bukarestē žurnālistiem sacīja Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvers.

Grupu - tā dēvēto "Bukarestes devītnieku" - veido Bulgārija, Čehija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Ungārija.