Aizsāk runas par "TikTok" un "Telegram" bloķēsanu Baltijā

© Depositphotos

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt lēmumam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Saeimas Mediju politikas apakškomisijas sēdē šodien bija iekļauts jautājums "par sociālās saziņas vietnēm un sabiedrības drošību". Apakškomisijas vadītājs Atis Švinka (P) sēdes laikā citēja daļu no VDD ierobežotas pieejamības vēstules apakškomisijai.

Specdienesta vēstulē teikts, ka VDD atbilstoši kompetencei pastāvīgi monitorē norises informatīvajā telpā, tostarp sociālās tīklošanas vietnēs, lai identificētu iespējamu apdraudējumu Latvijas nacionālās drošības interesēm.

VDD veiktā analīze liecinot, ka lietotnes "TikTok" un "Telegram" tiek plaši izmantotas tāda satura izplatīšanai, kas ir saistāms ar riskiem Latvijas informatīvajai telpai un nacionālās drošības interesēm.

Vēstulē aprakstīti vairāki gadījumi, kad sociālie tīkli tiekuši izmantoti dezinformācijas izplatīšanai un noziedzīgu darbību pastrādātāju vervēšanai. VDD skatījumā, aplikācijās "Telegram" un "TikTok" netiek nodrošināta pietiekama lietotāju publicētā satura uzraudzība, nenotiek nevēlama satura dzēšana, abās platformās nekontrolēti tiek izplatīta Krievijas radītā propaganda, kā arī netiek pievērsta uzmanība teroristiska un citu nevēlamu saturu identificēšanai un dzēšanai.

VDD vēstulē deputātiem norādījis, ka "Telegram" izmanto plašs prokremliski noskaņotu lietotāju skaits, kas ļauj vervēt jaunas personas un mēģināt iegūt izlūkinformāciju. Tāpat VDD norāda, ka "Telegram" tiek izmantots dažāda terorisma slavināšanai un noziegumu īstenošanai, tādēļ radot Latvijas drošībai draudus.

VDD vērtējumā, lēmums par "Telegram" un "TikTok" iespējamu ierobežošanu tomēr būtu jāpieņem politiski, turklāt ierobežošanai jānotiek plašākā reģionālā līmenī, proti, vismaz visās Baltijas valstīs vai pat visā Eiropas Savienībā.

Apsverot šādu soli, ir būtiski, lai bloķēšana būtu reāla, proti, piekļūšana šādām platformām nebūtu viegli pieejama lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju. Ja tomēr ierobežošana būtu iespējama, tad esot jāpanāk, lai tas būtu laikietilpīgs un sarežģīts process, kas prasītu speciālas zināšanas.

Vienlaikus VDD brīdina, ka, bloķējot šāda veida lietotnes, ir nepieciešamas apzināties, ka to vietā var tikt izstrādātas jaunas līdzīgas lietotnes, kas diezgan īsā laikā var ieņemt šo konkrēto lietotņu vietu.