Nīderlande vēlas izņēmuma statusu migrācijas jautājumos Eiropā

© pixabay.com

Nīderlande lūgusi Eiropas Komisiju (EK) noteikt tai izņēmuma statusu attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) patvēruma noteikumiem, trešdien pavēstīja Nīderlandes patvēruma un migrācijas lietu ministre Marjoleina Fabere.

"Es tikko informēju EK, ka vēlos, lai Nīderlandei tiktu piešķirts izņēmuma statuss migrācijas jautājumos Eiropā," platformā "X" pavēstīja ministre, kas ir Gērta Vildersa galēji labējās Brīvības partijas (PVV) biedre.

"Mums atkal pašiem jātiek galā ar savu patvēruma politiku," norādīja Fabere.

Dānijai jau ir izdevies panākt vienošanos, ka tā var palikt ārpus ES kopējās patvēruma politikas.

Nīderlandes koalīcijas valdība, kas nāca pie varas jūlijā, jau vairākus mēnešus sola spert šādu soli, bet pats Vilderss maijā aģentūrai AFP sacīja, ka šāda izņēmuma statusa panākšana varētu prasīt vairākus gadus.

Daži eksperti arī ir pauduši iebildumus.

"Nīderlandes izņēmuma statusu var īstenot tikai ar līguma grozījumiem," pauda Nīderlandes Konsultatīvā padome migrācijas jautājumos, norādot, ka šim solim ir jāpiekrīt visām 27 ES dalībvalstīm.

"Tas ir maz ticams, jo tad patvēruma meklētāju skaits ir jāsadala starp mazāku skaitu pārējo dalībvalstu," norādīja padomes locekļi Marks Klāsens un Laura Koka.

"Ne visas dalībvalstis būs sajūsmā par to," viņi piebilda.

Piektdien premjerministrs Diks Shofs iepazīstināja ar jauno imigrācijas politiku, kas, pēc viņa teiktā, ir atbilde uz "patvēruma krīzi".

"Mēs nevaram turpināt paciest lielo migrantu pieplūdumu mūsu valstī," sacīja premjers.