Ukrainas kara 938. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:50]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Ukrainas uzvaras plāns jau ir pilnībā sagatavots. “Visi punkti, visi galvenie akcenti, nepieciešamie Plāna pielikumi ar detaļām ir izstrādāts, tagad galvenais ir apņēmība to īstenot."

20:45. Hersonas apgabala labo krastu no mīnām var attīrīt līdz 2025. gada beigām, ziņo pravda.com.ua.

19:40. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs netic Putina sarkanajām līnijām saistībā ar Ukrainas tālajiem triecieniem Krievijas Federācijai, ziņo pravda.com.ua.

17:46 Krievijas pretuzbrukums Kurskas apgabalā ir apturēts, trešdien ziņu aģentūrai AFP apliecināja Ukrainas kontrolētās Kurskas apgabala daļas militārās administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Oleksijs Dmitraškivskis.

"Viņi mēģināja uzbrukt no flangiem, bet tur tika apturēti," norādīja administrācijas pārstāvis.

"Situācija tika stabilizēta, un šodien viss tiek kontrolēts, viņiem nav panākumu," piebilda Dmitraškivskis.

Ukrainas karaspēka ieņemtajās teritorijās atrodas "vairāki tūkstoši" Krievijas civiliedzīvotāju, norādīja amatpersona.

"Dažās apdzīvotajās vietās ir vairāk nekā 100 cilvēku, vairāk nekā 200, vairāk nekā 500," viņš sacīja.

Administrācijas pārstāvis atzina, ka Maskavai bijušas "nelielas sekmes".

"Krievi ienāca vienā no apdzīvotajām vietām. Viņi sāka kaujas par citu apdzīvoto vietu, bet tas bija viss," viņš sacīja.

Krievijas triecienos, mēģinot no jauna ieņemt teritoriju, kopš augusta beigām nogalināti "23 civiliedzīvotāji", norādīja Dmitraškivskis.

Pārtika šajā apgabalā tiek ievesta no līdzās esošā Ukrainas Sumu apgabala, skaidroja amatpersona.

"Sumu apgabala administrācija katru nedēļu piešķir līdzekļus maizei. Bruņotie spēki piegādā ūdeni, administrācija nodrošina pārtikas pakas," viņš sacīja. "Tur nekas nedarbojas, nav ne veikalu, ne aptieku, nekā."

Ukrainas valdība šonedēļ aicināja ANO un Sarkano Krustu iesaistīties humānās palīdzības operācijās Ukrainas kontrolētajā Kurskas apgabala daļā.

17:17 Lietuva plāno šogad Ukrainai sniegt militāro palīdzību vēl 40-50 miljonu eiro vērtībā, trešdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Kasčūns žurnālistiem pēc slēgtās parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas sēdes sacīja, ka šogad Lietuva Ukrainai sniegusi militāro palīdzību 153 miljonu eiro vērtībā, bet līdz gada beigām papildu varētu nodrošināt militāro palīdzību vēl 40-50 miljonu eiro vērtībā.

Viļņa plāno ieguldīt desmit miljonus eiro raķešdronu sistēmas "Paļanicja" ražošanā Ukrainā, kā arī piegādāt Kijivai radarus, atmīnēšanas aprīkojumu un tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas.

"Mēs meklējam tirgū tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras var iegādāties un nodot, lai mums nebūtu jāizmanto savi resursi," sacīja Kasčūns.

15:54 Kirovogradas apgabalā policija aizturēja krāpnieku, kurš miruša karavīra mātei izkrāpa pēcnāves maksājumu par dēla zaudēšanu 1,1 miljona grivnu apmērā.

14:57 18.septembrī Krievijas militārpersonas ar bezpilota lidaparātiem kamikadze uzbruka Nikopoles pilsētai Dņepropetrovskas apgabalā, ievainojot 42 gadus vecu vīrieti un 36 gadus vecu sievieti.

13:53. ANO ir gatava nosūtīt humānās palīdzības misiju uz Ukrainas karaspēka kontrolēto Krievijas Kurskas apgabala teritoriju, bet tam būs nepieciešama Krievijas atļauja, pavēstīja ANO preses pārstāvis.

Ukrainas Ārlietu ministrija ir oficiāli lūgusi ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju iesaistīties humānās palīdzības pasākumos Kurskas teritorijā, ko kontrolē Ukrainas armija.

13:32. Ukrainas Augstākā Rada (parlaments) pieņēmis likumprojektu Nr. 11417, kas paredz palielināt 2024. gada budžeta izdevumus par 500 miljardiem Ukrainas grivnu (aptuveni 12 miljoniem ASV dolāru) militārām vajadzībām, ziņo pravda.com.ua.

12:47. Latvija nodos Ukrainai deviņas savulaik no Lielbritānijas nopirktās kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)", aplieicina Latvijas Aizsardzības ministrija.

11:58. Jaunākā informācija liecina, kā vēsta avots Ukrainas Drošības dienestā (SBU), "Ukrainas bezpilota lidaparāti Krievijas Tveras apgabalā iznīcināja noliktavu ar "Iskander", "Tochka-U" un planējošām aviobumbām. Šonakt SBU, Galvenās izlūkošanas pārvaldes un Speciālo operāciju spēku bezpilota lidaparāti burtiski noslaucīja no zemes virsmas lielu Krievijas Aizsardzības ministrijas Galvenās raķešu un artilērijas pārvaldes noliktavu Toropecā Tveras apgabalā".

"Noliktavā atradās raķetes, kas paredzētas operatīvi taktiskajiem kompleksiem "Iskander", taktiskajām raķešu sistēmām "Tochka-U", planējošās aviobumbas un artilērijas munīcija. Pēc Ukrainas dronu atlidošanas sākās ārkārtīgi spēcīga detonācija," piebilda avots.

10:40. Ukraiņu karavīri notriekuši 46 no 52 trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pieci droni tika neitralizēti elektroniskās karadarbības līdzekļiem, bet viens atgriezās Krievijas teritorijā.

09:50. Pagājušajā diennaktī Ukrainā notikušas 194 kaujas sadursmes. Krievijas armija lielākos uzbrukumus vērsa pret Pokrovskas un Kurahovas frontēm. Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās atvairīt kopumā 100 Krievijas uzbrukumus, ziņo pravda.com.ua.

08:27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 637 010 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8691 tanku, 17 080 bruņutransportierus, 18 154 lielgabalus un mīnmetējus, 1188 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 947 zenītartilērijas iekārtas, 369 lidmašīnas, 328 helikopterus, 15 354 bezpilota lidaparātus, 2592 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 784 automobiļus un autocisternas, kā arī 3109 specializētās tehnikas vienību.

07:09. Krievijas Tveras apgabalā naktī uz trešdienu drona trieciena rezultātā izcēlies ugunsgrēks munīcijas noliktavā Toropecā, ziņo amatpersonas. Apgabala gubernators Igors Rudenja devis rīkojumu daļēji evakuēt Toropecas iedzīvotājus.

Saskaņā ar vietējo iestāžu sniegto informāciju pretgaisa aizsardzības spēki turpina atvairīt masveida dronu uzbrukumu debesīs virs pilsētas. Naktī par sprādzieniem tika ziņots arī Krievijas Brjanskas, Smoļenskas, Tulas un Orlas apgabalos.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara video uzrunā sacījis, ka šobrīd tiekoties ar Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecību, ir atrasts veids, kā paplašināt Ukrainas F-16 iznīcinātāju floti. Zelenskis gan neprecizēja, kādi ir soļi, lai to panāktu.

Ukrainas prezidents runāja arī par uzvaras plāna "militāro komponenti". Viņš sacīja, ka 17. septembrī strādājis ar militāro pavēlniecību, kā rezultātā tika sagatavots "labs, spēcīgs militārās paketes saturs", kas "var būtiski stiprināt Ukrainu saskaņā ar uzvaras plānu".

Svarīgākais