"Kabatas nauda un tikai biznesa klase". Atklāts, kādus izdevumus EP deputātiem katru mēnesi sedz nodokļu maksātāji

© Pixabay.com

Šveices laikraksts analizēja un aprēķināja dažādos maksājumus, prēmijas un īpašos nosacījumus, kas pienākas Eiropas Parlamenta deputātiem, un atklāja, kādas summas katru mēnesi tiek maksātas no nodokļu maksātāju naudas, raksta Šveices izdevums “NZZ”.

Eiropas Parlamenta deputāta pamatalga ir piesaistīta Eiropas Tiesas tiesneša algai - tā kā tā šobrīd ir 10 377 eiro un parlamentārietis saņem 38,5% no šīs summas, viņa neto alga ir vairāk nekā 8000 eiro.

Tam tiek pievienota ikmēneša “kabatas” summa, lai segtu biroja uzturēšanas izmaksas viņa valstī, kā arī IT pakalpojumu un telekomunikāciju apmaksa - šobrīd šī summa ir 4950 eiro mēnesī.

Tehniski visi saistītie izdevumi būtu jāsedz ar čekiem un neizlietotie līdzekļi jāatgriež valsts kasē, taču, saskaņā ar “NZZ” informāciju, par šiem izdevumiem ir maz vai nav nekādas pārbaudes, un neviens neatgriež neiztērēto naudu.

Bet tas vēl nav viss - Eiropas Parlamenta deputāti papildus saņem 350 eiro dienas naudu, kam ir jāsedz mājokļa un ēdināšanas izmaksas.

Runājot par ceļošanu, tiek ievērots princips - "pietiekami labs ir tikai labākais" - ceļojot gan ar lidmašīnu, gan vilcienu, biļetes tiek iegādātas tikai pirmajā klasē. Tiem, kuri vēlas ceļot ekonomiskajā klasē, lai ietaupītu naudu, par to jāinformē iepriekš.

Papildus algām Eiropas Parlamenta deputāti katru mēnesi saņem 28 000 eiro, lai algotu palīgus. Tiesa gan, pēdējā laikā noteikumi šajā jomā ir kļuvuši ievērojami stingrāki, jo parlamentārieši masveidā sāka algot savus radus un draugus šajos amatos.

Lai gan Eiropas Parlamenta deputātiem no algas tiek atskaitīta veselības apdrošināšana, divas trešdaļas no viņu medicīniskajiem izdevumiem papildus sedz Eiropas nodokļu maksātāji.

Kad parlamenta deputāta pilnvaras beidzas, viņš saņem atlaišanas pabalstu, ko izmaksā līdz diviem gadiem un ir vienāds ar deputāta mēnešalgu.