VIDEO. Eiropa gatavojas "grēku" plūdiem, tiek veikti preventīvi pasākumi

© Scanpix

Šajā nedēļas nogalē vairākās Rietumeiropas valstīs valdīs ciklons ar plašu un spēcīgu nokrišņu zonu. Valstis, kura paredzēti vislielākie nokrišņi, savlaicīgi gatavojas, lai neizbēgamās plūdu sekas atstātu vismazāko iespējamo iespaidu uz privāto un publisko infrastruktūru, kā arī pasargātu cilvēku dzīvības.

Jānis Tereško mikroblogošanas vietnē "X" apkopojis vairāku valstu ziņu avotus.

Drēzdenē steigā novāc iebrukušo Karolas tiltu, lai brīdī, kad nāks lietus ūdeņi no Čehijas un Polijas, tas nepadarītu situāciju vēl smagāku. Video var redzēt situāciju Slovēnijas-Itālijas pierobežā, kur stundas laikā ūdens līmenis cēlies par vairākiem metriem.

Arī Austrijā briest nepatikšanas. Kritiskākā situācija - naktī uz pirmdienu. Čehijā ar barjerām mēģina nodrošināt Prāgas vecpilsētu. Čehijā jau pašlaik 60 000 cilvēku palikuši bez elektrības, dažos reģionos prognozē 400 litrus nokrišņu uz kvadrātmetru.

Pēdējās 24h Austrijā nolijuši 60 litri uz kvadrātmetru, kamēr visā septembrī - vidēji 80. Donavas pietekās rēķinās ar pēdējo 30 gadu laikā lielākajiem plūdiem. Labā ziņa - zeme labi uzsūc mitrumu. Tuvākajās 24h prognozē 150l/m2. DA rajonos līdz 400l/m2, kas jau ir dramatiski.

Pasaulē

Ar "Al-Qaeda" saistīts džihādistu grupējums otrdien uzņēmās atbildību par uzbrukumu Mali galvaspilsētā Bamako, kurā džihādisti uz laiku pārņēma kontroli pār daļu no starptautiskās lidostas un nogalināja vairākus Mali karavīrus.

Svarīgākais