Ukraina: Piespiedu rusifikācija pagaidu okupētajās teritorijā uzņem kritisku apgriezienus

© pexels.com

Kremlis ir iecerējis līdz šī gada beigām izsniegt Krievijas pases visiem okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājiem no 14 gadu vecuma un tā ir daļa no stratēģijas, kuras mērķis ir mainīt demogrāfisko sastāvu un leģitimizēt kontroli pār Ukrainas zemēm, ziņo Ukrainas Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidotais Nacionālās pretošanās centrs.

"Piespiedu rusifikācija pagaidu okupētajās teritorijā uzņem kritisku apgriezienus. Līdz 2024.gada beigām Kremlis plāno uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās "pasportizēt" visus vietējos iedzīvotājus vecumā no 14 gadiem. Ir uzsākta barga informatīvā kampaņa okupācijā nonākušo uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbinieku vidū," teikts centra paziņojumā.

Kā norāda centrs, cilvēkus iebiedē ar gandrīz jebkuru tiesību atņemšanu. No 2025.gada sākuma personas, kuras nebūs saņēmušas Krievijas dokumentu, tiks iekļautas īpašā reģistrā un tām tiks atņemtas "ārvalstu pilsoņa" tiesības.

Šī piespiedu pasportizācija ir daļa no plašākas Krievijas stratēģijas, kuras mērķis ir mainīt okupēto teritoriju demogrāfisko sastāvu un mēģināt leģitimizēt savu kontroli pār Ukrainas zemēm.

Uz laiku ieņemto teritoriju iedzīvotāji ir nostādīti grūtas izvēles priekšā: vai nu pakļauties un zaudēt savu identitāti, vai arī atteikties un tikt izolētiem no sabiedrības savā dzimtajā zemē, teikts centra paziņojumā.

"Šī Kremļa politika ir vēl viens solis uz ukraiņu piespiedu rusifikāciju un asimilāciju," paziņoja centrs.