Migrantu jautājumā Ungārija un ES saiet "ragos"

© pixabay.com

Ungārijas draudi sūtīt uz Briseli migrantu autobusu kolonnu, šādi protestējot pret Eiropas Savienības (ES) politiku, ir nepieņemami un izraisīs ES atbildes pasākumus, otrdien brīdināja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretāre Anita Hipere.

Ungārijas valdība pagājušajā nedēļā signalizēja, ka nopietni apsver iespēju piedāvāt migrantiem bezmaksas vienvirziena braucienu uz Briseli, lai šādi izdarītu spiedienu uz EK un piespiestu to atcelt Ungārijai uzliktos smagos naudas sodus par tās ierobežojumiem patvēruma politikas jomā.

Jūnijā ES Tiesa piesprieda Ungārijai maksāt 200 miljonu eiro naudas sodu par bloka patvēruma noteikumu pastāvīgu pārkāpšanu un vēl miljonu eiro dienā, līdz tā saskaņos politiku ar ES tiesību aktiem.

Budapeštas valdība kavē maksājumus.

Jautāta par Ungārijas plānu, EK preses sekretāre sacīja: "Tas ir nepieņemams."

"Šāda rīcība, ja tā tiktu īstenota, būtu nepārprotams ES tiesību aktu pārkāpums, kā arī nepārprotams atklātas un lojālas sadarbības, kā arī savstarpējas uzticēšanās principa pārkāpums," Hipere sacīja žurnālistiem.

EK galvenā mītne atrodas Beļģijas galvaspilsētā.

"Turklāt tas apdraudētu arī Šengenas zonas drošību kopumā," viņa piebilda.

EK ir sazinājusies ar Ungārijas iestādēm un visu tās kaimiņvalstu iestādēm, kuras konvojs varētu šķērsot, ja tas tiešām dosies ceļā.

"Mēs arī esam gatavi izmantot visas savas pilnvaras saskaņā ar līgumu, lai nodrošinātu ES tiesību aktu ievērošanu," sacīja Hipere.

Taču visefektīvākais solis noteikti būtu, ja citas dalībvalstis apturētu autobusus, atjaunojot robežkontroli.

Hipere sīkāk nepaskaidroja, kādus pasākumus EK var veikt, taču ir grūti iedomāties, kāds sods varētu atturēt Ungāriju, ņemot vērā, ka šī valsts jau tagad nepakļaujas tiesas rīkojumam samaksāt 200 miljonus eiro lielu soda naudu.

Svarīgākais