FOTO. VIDEO. Ar plašu vērienu Kazahstānas galvaspilsētā sākušās piektās Pasaules nomadu sporta spēles

© Krišs Kāpostiņš/NRA

Ar krāšņu un neaizmirstamu atklāšanas ceremoniju, Kazahstānas galvaspilsētā Astanā oficiāli ir sākušās piektās Pasaules nomadu spēles. Pasākums, kurā pulcējas vairāk nekā 2500 sportistu un tūkstošiem viesu no 89 valstīm, ir nomadu civilizāciju bagātā kultūras mantojuma un paaudzēs nodoto unikālo sporta veidu un tradīciju svētki.

Šī reģiona iedzīvotāji paaudzēs koptās tradīcijās uztver nopietni un nacionālajiem sporta veidiem piešķir krietni lielāku nozīmi nekā mūsdienu profesionālajiem sporta veidiem. Caurlūkojot reģiona medijos rakstīto, jāsecina, ka šis ir īpaši gaidīts notikums un daudzi ar lepnumu apgalvo, ka piekto Pasaules nomadu spēļu atklāšanas ceremonija ar savu vērienu ir pārspējusi šovasar redzēto olimpiskajās spēlēs Parīzē.



Krišs Kāpostiņš/NRA

Vakars vainagojās ar elpu aizraujošu kultūras priekšnesumu, kas aizveda skatītājus ceļojumā cauri Kazahstānas bagātajai vēsturei. Kultūras programmā tika godinātas paliekošās vērtības - harmonija ar dabu, cieņa pret zemi un kopīga atbildība aizsargāt Zemi kā cilvēces kopīgās mājas.

Savā atklāšanas uzrunā Kazahstānas prezidents Kasims Džomarts Tokajevs uzsvēra nomadu kultūru vēsturisko nozīmi un to paliekošo mantojumu pasaules veidošanā. Kazahstānas līderis uzsvēra nomadu spēļu vienojošo spēku, kas kalpo ne tikai tradicionālo sporta veidu svinēšanai, bet arī globālas vienotības un savstarpējas cieņas veicināšanai.



Krišs Kāpostiņš/NRA

Šīs ir lielākās šāda veida sporta sacensības pasaulē. Sports pats par sevi ir cieņas un solidaritātes simbols. Tā galvenais mērķis ir stiprināt draudzību starp tautām. Kazahstāna visiem ir pazīstama kā miera un līdzāspastāvēšanas zeme,” sacīja prezidents Tokajevs. "Esmu pārliecināts, ka Nomadu spēles palīdzēs veicināt starptautisko solidaritāti."



Krišs Kāpostiņš

Pasaules nomadu spēles, kas ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, ir kļuvušas par lielāko tradicionālajiem sporta veidiem veltīto pasākumu, piesaistot dalību no valstīm visā Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, Āfrikā un Austrālijā.

Jau rakstījām, ka sacensībās piedalās arī komanda no Latvijas, kas ir daļa no 114 sportistiem 41 valstī, kas šajās dienās sadalīs godalgas Todzkumalaka spēlē. Vairāk šeit: Latvijas komanda pošas uz Pasaules nomadu spēlēm lielajā stepē

Sporta spēlēs, kas norisinās no 9. līdz 13. septembrim, atlēti sacenšas dažādos nomadu sporta veidos, piemēram, loka šaušanā, dažādās cīņas mākslās, vairākos intelektuālajos sporta veidos, medībās ar putniem un citās disciplīnās, tādējādi demonstrējot savas valsts unikālās kultūras tradīcijas uz globālās skatuves. Kopumā šonedēļ tiks sadalīti 97 medaļu komplekti 21 sporta veidā.

VIDEO:

Svarīgākais