Latvijas komanda pošas uz Pasaules nomadu spēlēm Lielajā stepē

© Kazahstānas vēstniecība

Rietumu pasaulē par nomadu klejojumiem un dzīvesveidu visbiežāk uzzina no vēstures grāmatām un vēsturisku notikumu ekranizācijām. Daudzus aizrauj stāsti par seno austrumu iedzīvotāju klanu cīņām un neticamajiem karagājieniem, un daļa lasītāju zina, ka seno lokšāvēju prasmes un spēkavīru cīņasspars dzīvo ārpus vēstures grāmatām. Turklāt straujiem galopa soļiem tuvojas piektās Pasaules nomadu spēles, un lielajā sporta un kultūras notikumā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā piedalīsies arī komanda no Latvijas.

Ņemot vērā pasākuma ievērojamos apmērus, nomadu spēles var salīdzināt ar nule aizvadītajām olimpiskajām spēlēm Parīzē. Šīs ir mūsdienu lielākās nacionālās sporta sacensības pasaulē. Pēc provizoriskām aplēsēm, no 8. līdz 13. septembrim Astanā ieradīsies aptuveni 2500 dalībnieku no vairāk nekā 90 valstīm, lai piedalītos sešu dienu sacensībās gan sporta arēnās, gan kultūras un zinātnes programmās.

Pirmkārt, nomadu spēlēs piedalās valstis, kurās dzīvo tautas - nomadu civilizācijas mantinieki. Tomēr pasaules klejotāju spēlēs Astanā ir aicinātas piedalīties arī komandas no visas pasaules, tostarp valstīm, kas nebija nomadu valstis.

Sacensību pamatā ir vēsturiskās nomadu tautu spēles. Astanas labākajos sporta laukumos tiks aizvadītas sacensības 21 sporta veidā. Tajos ietilpst zirgu skriešanās sacīkstes, nacionālie cīņas veidi, tradicionālās intelektuālās spēles, cīņas mākslas sacensības, tradicionālā loka šaušana, nacionālie medību veidi ar putniem, zirgu skriešanās sacīkstes, tautas spēles.

Spēlēs tiks izdalīti 97 medaļu komplekti, un Latvijas delegācija iesaistīsies cīņā par godalgām toguzkumalaka (Тоғызқұмалақ) spēlē.

Tā ir tradicionāla nomadu pasaules intelektuālā spēle ar nelielām lodītēm uz īpaši izstrādāta koka spēles laukuma. Spēles sākumā katram spēlētājam ir 81 savas krāsas bumbiņa, tas ir, 9 bumbiņas uz 9 bedrītēm. Spēles galvenais uzdevums ir pārvietot savas lodītes bedrītēs un savākt pēc iespējas vairāk no tām “kazanā”.

Katrā komandā ir divas sievietes, divi vīrieši un treneris. Latviju pārstāvēs Karīna Aleksejeva, Elīna Gerona, Dmitrijs Latins un Niks Janovskis. Komanda piedalīsies Pasaules nomadu spēlēs galvenās treneres Ļubovas Azimovas vadībā.

Līdztekus sporta sacensībām un neskaitāmiem kultūras notikumiem piekto Pasaules nomadu spēļu ietvaros notiks starptautiska zinātniski praktiskā konference “Nomadi: vēsture, zināšanas un mācības”, kurā tiks apspriesti dažādi etnosporta attīstības aspekti. Tie ietver etnisko sporta veidu sportistu sagatavošanas metodes, etniskā sporta attīstības perspektīvas, standartizāciju un starptautisko noteikumu pieņemšanu etniskajā sportā un daudz ko citu.

Piektās Pasaules nomadu spēles Astanā notiks ar devīzi "Lielās stepes pulcēšanās". Spēļu organizācijas mērķis ir attīstīt etnosportu un etnokultūras kustību kā cilvēces civilizācijas mantojumu.


Pasaules nomadu spēles ir iekļautas UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Sports

Pēc nedēļu ilgām sacensībām senajos nomadu sporta veidos, ar īpašu, sportistiem veltītu, ceremoniju Kazahstānas galvaspilsētā Astanā noslēgušās piektās Pasaules nomadu spēles. Kā jau vairākkārt esam minējuši, šis ir lielākais nacionālo sporta veidu notikums visā pasaulē, kas ir oficiāli iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Svarīgākais