Podoļaks, komentējiot drona nokrišanu Latvijā, norāda, ka Krievija šobrīd izmanto "salami taktiku"

© AP/Scanpix/Leta

Komentējot krievu lidrobota nokrišanu Latvijas teritorijā, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdien norādījis, ka Krievija veic "cinisku izlūkošanu ar kauju", lai, izmantojot "salami taktiku", pārbaudītu, kad NATO patiesi būs gatava aizstāvēt savas robežas.

Kā ziņots, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā sestdien nokrita ar sprāgstvielām aprīkots krievu uzbrukuma lidrobots "Shahed".

Podoļaks norādīja, ka Krievijas gaisa uzlidojumu laikā Ukrainai nedēļas nogalē krievu lidroboti divkārt pārkāpuši NATO dalībvalstu robežas - viens no tiem, pārlidojot Baltkrieviju, nokrita Latvijas teritorijā, bet otrs ielidoja Rumānijas gaisa telpā un rumāņu iznīcinātāju pavadīts to šķērsoja, līdz atgriezās Ukrainā.

"Mēģinājums veikts, iegūta precīza atbilde," raksta Ukrainas prezidenta padomnieks. "Tagad pretinieks zina - NATO neatbildēs uz gaisa telpas pārkāpumu, ko veikuši bezpilota lidaparāti, un uz uzbrukumu savai teritorijai, kas nav prasījusi upurus. Kas būs tālāk, ir viegli prognozējams. Robežas pārkāpšana ar lidmašīnām un "nejauši uzbrukumi" ar nedaudz upuriem".

Podoļaks uzskata, ka Krievija pielieto "salami taktiku" un ar šādiem šķietami nenozīmīgiem incidentiem diskreditē NATO.

"Viņi lēnām eskalēs konfliktu, cenšoties izvairīties no [Ziemeļatlantijas līguma] 5.panta iedarbināšanas par savstarpēji palīdzību," uzsver ukraiņu amatpersona, piebilstot, ka krievu mērķis ir iedragāt atsevišķu alianses dalībvalstu paļāvību uz sabiedrotajiem, lai tādējādi tās rosinātu apsvērt separātu vienošanos ar Maskavu.