Slovākija var kļūt par otro valsti, pret kuru tiks piemērotas ES sankcijas

© Pixabay.com

Eiropas Savienība ir uz sliekšņa, lai pieņemtu svarīgu lēmumu, kas varētu būtiski ietekmēt Slovākijas finansiālo situāciju - Eiropas Komisija spriež par sodu Slovākijai, tostarp par iespējamu finanšu plūsmu bloķēšanu, ziņo “Bloomberg”.

Iespējamā lēmuma iemesls ir nesenā premjerministra Roberta Fico rīcība, likvidējot īpašo prokuratūru, kas izmeklēja korupcijas lietas par ES fondu līdzekļiem. Ja šis lēmums tiks apstiprināts, tas varētu nopietni ietekmēt valsts ekonomiku, no kuras ir atkarīgas milzīgas valsts investīcijas.

Eiropas Komisija izstrādājusi plānu, kas draud bloķēt daļu no 12,8 miljardiem eiro, kas ES budžeta ietvaros piešķirti Slovākijai. Priekšlikums pašlaik tiek apspriests, un tas gaida apstiprinājumu no Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas.

Būtiski, ka iespējamais risinājums ietver arī Slovākijai Covid-19 pandēmijas apkarošanai paredzēto līdzekļu atsaukšanu - šie līdzekļi kopumā 2,7 miljardu eiro apmērā tika pakļauti īpašu pretkorupcijas mehānismu uzturēšanai, kas tagad ir atcelti.

Slovākijā aptuveni 80% no visiem valsts ieguldījumiem nāk no Eiropas fondiem, un problēmas ar šīm finansēm var dot smagu triecienu valsts ekonomikai, kas jau tā cīnās ar budžeta deficītu.

Slovākija varētu kļūt par otro valsti, pret kuru ES ir noteikusi sankcijas, pēc Ungārijas, kur pārkāpumu dēļ tika noteikts 6,3 miljardu liels eiro bloks.

Svarīgākais