Sabiedrotie snieguši ticamu informāciju par Irānas raķešu piegādēm Krievijai

© pixabay.com

Sabiedrotie Eiropas Savienībai (ES) snieguši ticamu informāciju, ka Irāna piegādājusi Krievijai ballistiskās raķetes, pirmdien apliecināja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Peters Stano.

Teherāna šos apgalvojumus noraidījusi, bet Kremlis nav viennozīmīgi noliedzis.

ASV mediji pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja - Vašingtona uzskata, ka Irāna ir nodevusi Krievijai šos ieročus, ko tā var izmantot karā pret Ukrainu.

"Mēs zinām par sabiedroto sniegto ticamo informāciju par Irānas ballistisko raķešu piegādēm Krievijai," sacīja Stano.

"Kopā ar mūsu dalībvalstīm mēs to sīkāk izvērtējam, un, ja tas apstiprināsies, šīs piegādes nozīmētu būtisku materiālu eskalāciju Irānas atbalstā Krievijas nelikumīgajam agresijas karam pret Ukrainu," viņš piebilda.

Stano norādīja, ka "ES līderu vienprātīgā nostāja vienmēr ir bijusi skaidra. Eiropas Savienība reaģēs ātri un saskaņoti ar starptautiskajiem partneriem, cita starpā arī ar jauniem un būtiskiem ierobežojošiem pasākumiem pret Irānu".

Irānas Ārlietu ministrija kategoriski noraidīja apsūdzības.

Rietumi jau mēnešiem ilgi brīdina Teherānu, lai tā nesūta Krievijai raķetes. ES vairākkārt ir noteikusi sankcijas Irānai par dronu piegādēm Maskavai.

"Mēs stingri noraidām apgalvojumus par Irānas lomu ieroču eksportēšanā vienai no kara pusēm," iknedēļas preses konferencē sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Nasers Kanani.

Par ASV laikraksta "Wall Street Journal" ziņu, ka Irāna ir nosūtījusi raķetes, pirmdien tika uzdots jautājums Kremļa preses sekretāram Dmitrijam Peskovam.

"Mēs esam redzējuši šo ziņu. Nav tā, ka šāda veida informācija katru reizi būtu patiesa," sacīja Peskovs.

"Irāna ir mūsu svarīgs partneris, mēs attīstām mūsu tirdzniecības un ekonomiskās attiecības, mēs attīstām mūsu sadarbību un dialogu visās iespējamās jomās, arī pašās sensitīvākajās jomās."

ASV ir paziņojušas, ka jebkādas piegādes izraisītu "bargu" reakciju un kaitētu Teherānas centieniem uzlabot attiecības ar Rietumiem pēc reformista Masuda Pezeškiāna ievēlēšanas prezidenta amatā.

Krievijai pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā noteiktas bargas Rietumu sankcijas, un Maskava karam nepieciešamos ieročus centusies sarūpēt Irānā un Ziemeļkorejā.

Kā norāda Ukraina, Krievija gandrīz katru dienu tai uzbrūk ar Irānā izstrādātajiem droniem "Shahed" un ka tās teritorijā atrasti Ziemeļkorejas raķešu fragmenti.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais