Kalifornija fundamentāli ierobežo atbalstu nelegālajiem migrantiem

© pixabay.com

ASV Kalifornijas pavalsts gubernators Gevins Ņūsoms piektdien uzlicis veto štata likumdevēju sapulces apstiprinātajam likumprojektam, kas paredz, ka nelegālajiem imigrantiem ir tiesības uz štata atbalstu mājas iegādei.

Likumprojektu pēc asām debatēm likumdevēju sapulce apstiprināja augusta beigās, un tas nosaka, ka personas, kuras atbilst visiem citiem nosacījumiem, ko izvirza štata aizdevumu programma pirmā mājokļa pircējiem, nedrīkst atraidīt tikai to imigrācijas statusa dēļ.

Balsojumā likumdevēju balsis sadalījās atbilstoši partejiskajai piederībai. Kamēr demokrāti likumprojektu atbalstīja, republikāņi to noraidīja.

Likumprojekta autors Joakims Arambula, kurš pārstāv demokrātus, norādīja, ka tas neattiecoties uz imigrāciju, bet gan uz taisnīgumu un mājokļu krīzes novēršanu.

Viņš uzsvēra, ka likuma mērķis esot dot smagi strādājošajiem un atbildīgajiem cilvēkiem iespēju iegūt savā īpašumā māju, ko vēlāk atstāt mantojumā bērniem. Arambula piebilda, ka tas attiecoties arī uz nelegālajiem imigrantiem, kas štatā dzīvo desmitgadēm ilgi un maksā nodokļus.

Tikmēr republikāņi norādīja, ka atbalsts mājokļa iegādē primāri sniedzams tiem, kas Kalifornijā uzturas legāli.

Likumprojekts izsauca republikāņu iebildumus arī aiz Kalifornijas robežām.

Lai gan Ņūsoms pats pārstāv demokrātus, viņš paziņoja, ka likumprojektu nevar parakstīt, jo līdzekļi mājokļu iegādes atbalsta programmai ir ierobežoti.

Šis likumprojekts ir tikai viena no tām Kalifornijas štata likumdevēji sapulces apstiprinātajām iniciatīvām, kas paredz dažādu sabiedrisko pakalpojumu attiecināšanu uz nelegālajiem imigrantiem.

Likumdevēji gubernatoram nosūtījuši parakstīšanai arī likumprojektu, kas uzdod nodarbinātības departamentam līdz nākamā gada 31.martam sagatavot plānu bezdarbnieku pabalsts izmaksāšanai arī bez darba esošajiem nelegālajiem imigrantiem.

Šogad vairāk nekā 700 000 mazturīgo nelegālo imigrantu tika nodrošināta arī bezmaksas veselības aprūpe.

Svarīgākais