Ukrainas kara 924. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 5. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:00. Glābēji pabeiguši šķembu nojaukšanu raķešu uzbrukuma vietā Poltavas militārā sakaru institūta teritorijā, vēsta pravda.com.ua

21:17. Amerikāņu izcelsmes krievu propagandistam Dmitrijam Saimsam un viņa sievai Anastasijai ASV izvirzītas apsūdzības sankciju režīma pārkāpšanā par labu Krievijas telekanālam "Pervij Kanal", vēsta pravda.com.ua.

19:32. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzskata, ka Ukraina operācijas laikā Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā panākusi "daudz", vēsta "Reuters".

18:31. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Krievijas raķetes, kas trāpīja militārajā skolā Poltavā, lidoja 3 minūtes, un daudzi cilvēki tika nogalināti vai ievainoti ceļā uz patvertnēm, raksta pravda.com.ua.

17:16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien apmeklēs NATO Ramšteinas gaisa spēku bāzi Vācijā, lai apspriestu turpmāko Rietumu atbalstu Kijivai, vēsta žurnāls "The Spiegel". "The Spiegel" ziņoja, ka Zelenskis piektdien Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē aicinās Rietumus piegādāt Ukrainai vēl vairāk ieroču, tai skaitā tālas darbības raķetes un pretgaisa aizsardzības sistēmas. Sanāksmi sasaucis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, un tā būs 24.tikšanās grupai, kas apvieno aptuveni 50 valstis un tika izveidota neilgi pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

16:16. Krievijas raķešu triecienā Poltavā nogalināto cilvēku skaits pieaudzis līdz 55, ceturtdien paziņojis Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests. Jau ziņots, ka 3.septembrī krievi uz pilsētu izšāva divas ballistiskās raķetes. Viena no tām daļēji sagrāva ēku, kuru izmantoja Poltavas Militārais Sakaru institūts, bet otra raķete trāpīja blakus esošajai slimnīcai.

14:40. Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Sibiha pārņems ārlietu ministra amatu no Dmitro Kulebas, kurš trešdien iesniedza demisijas rakstu.

12:54 Čerņigovas apgabala policija ziņoja, ka veic izmeklēšanas darbības Čerņigovas pilsētas domē lietā par nelikumīgu zemesgabala piešķiršanu. Čerņigovas mērs Aleksandrs Lomako sacīja, ka drošības spēki ir paralizējuši domes darbu un kratīšanā saskata politisku spiedienu.

12:42 Ukrainas varas iestādes izsludinājušas gaisa trauksmi visā valstī sakarā ar iznīcinātāja MiG-31K pacelšanos, kas spēj pārvadāt raķetes Kinzhal.

12:01 Naktī uz ceturtdienu Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 78 trieciendronus "Shahed", no kuriem 60 notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no Krasnodaras novada un Kurskas apgabala.

Pēc Ukrainas Gaisa spēku sniegtās informācijas, divi bezpilota lidaparāti atgriezušies Krievijā, bet viens ielidojis Baltkrievijā. Savukārt aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun" ziņoja, ka naktī Baltkrievijā ielidojuši divi droni "Shahed" un tos notriecis Baltkrievijas iznīcinātājs.

Ukrainas teritorijā, iespējams, radioelektronisko līdzekļu darbības ietekmē, pazudušii 15 droni "Shahed", piebilda Ukrainas Gaisa spēki.

Pretgaisa aizsardzība darbojusies Čerkasu, Čerņihivas, Dņipropetrovskas, Harkivas, Hersonas, Kijivas, Kirovohradas, Poltavas, Vinnicas, Zaporižjas un Žitomiras apgabalos.

10:56 Baltkrievijas ģenerālštābs paziņoja, ka 5. septembra naktī valstī ielidojuši Krievijas bezpilota lidaparāti, kurus nācies notriekt, taču viņi izlikušies, ka nezina, no kurienes tika palaisti bezpilota lidaparāti.

10:38 Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis Ramštein formāta sanāksmē vēlas personīgi lūgt Rietumu partneriem turpmākas ieroču piegādes cīņai pret Krieviju

08:48 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 621 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1200 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8624 tankus, 16 869 bruņutransportierus, 17 725 lielgabalus un mīnmetējus, 1177 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 940 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 658 bezpilota lidaparātus, 2587 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 044 automobiļus un autocisternas, kā arī 3024 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:39 Pagājušajā diennaktī krievi veica 3 raķešu triecienus ar 14 raķetēm, 72 gaisa triecienus, izmantojot 100 KAB, un veica vairāk nekā 4100 uzbrukumus Ukrainas vienību un apmetņu pozīcijām. Dienas laikā frontē notika 138 militāras sadursmes.

07:50 Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Tā vēsta, ka divi droni plkst.1.08 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, ielidojuši Baltkrievijas Gomeļas apgabalā no Ukrainas Čerņihivas apgabala un virzījušies uz Gomeļu, bet 01.30 no Baranaviču lidlauka pacēlies iznīcinātājs. Jau plkst. 01.34 un 01.36 Gomeļas rajonā bijušas dzirdamas sprādzienu skaņas.

Plkst.02.13,"Belaruski Hajun" kanālā platformā "Telegram" tika publicēts video, kurā esot redzams, kā viens no notriektajiem "Shahed" liesmo un krīt.

Jau ziņots, ka Krievijas droni "Shahed", kas palaisti pret mērķiem Ukrainā, Baltkrievijas gaisa telpā ielidojuši arī agrāk.

07:01 5. septembra rītā Kijevā atskanēja sprādzieni.

00:10. Lietuvas Ārlietu ministrija 4.septembrī izsauca Krievijas vēstniecības pārstāvi un izteica viņam protestu sakarā ar pēdējā laikā notikušajiem Krievijas teroraktiem Ukrainai, raksta pravda.com.ua.

Pasaulē

Krievijā ir reģistrēts zemākais dzimstības līmenis kopš 1999. gada, kad valsts saskārās ar smagas ekonomiskās krīzes, kas pazīstama kā 98. gada defolts, sekām. "Reuters" ziņo par to, atsaucoties uz Federālā valsts statistikas dienesta (Rosstat) datiem.

Svarīgākais