Kuri tomāti ir veselīgāki - sarkanie vai dzeltenie? Atbilde pārsteidz

© Pixabay.com

Vai zinājāt, ka sarkanie un dzeltenie tomāti atšķiras ne tikai pēc krāsas, bet arī pēc sastāva? Dzeltenie tomāti ir saldāki, nekā sarkanie tomāti, turklāt tajos ir arī mazāk kaloriju, raksta lrytas.lt.

Dzeltenie tomāti satur vairāk dzelzs, cinka, fosfora, folātu un niacīna. Tie satur arī divreiz vairāk B3 vitamīna (niacīna) un B9 vitamīna (folijskābes) nekā sarkanie tomāti.

Savukārt sarkanie tomāti satur beta-karotīnu (A provitamīnu) un likopēnu, kas nav atrodami dzeltenajās šķirnēs. Tieši dabiskais pigments likopēns sarkanos tomātus padara sarkanus, bet dzeltenie tomāti iegūst savu krāsu no cita karotinoīda - no luteīna.

Sarkanie tomāti satur arī vairāk šķiedrvielu un C vitamīna.

Dzelteno tomātu priekšrocības -

dzelteni tomāti ir lieliska izvēle tiem, kam ir alerģija pret sarkanajiem tomātiem, jo ​​tie mazāk izraisa alerģiskas reakcijas. Dzeltenie tomāti satur arī mazāk kaloriju, tāpēc tie ir piemērotāki tiem, kas cenšas zaudēt svaru. Retinols (A vitamīns) ir labs ādai, redzei un kauliem. Dzeltenie tomāti ir arī bagāti ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties ar šūnu novecošanos.

Sarkano tomātu priekšrocības -

sarkanie tomāti satur daudz folijskābi, kas ir īpaši svarīga grūtniecēm. Sarkanajos tomātos esošais karotinoīds likopēns ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz stiprināt sirds un asinsvadu sistēmu. Sarkanie tomāti ir arī bagāti ar pektīnu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, un ar kāliju, kas palīdz stiprināt muskuļus. Likopēns, dabiskais pigments, kas atrodams sarkanajos tomātos, ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un samazina noteiktu vēža veidu risku.

Katram tomātu veidam ir savas veselības priekšrocības, un regulāra dažādu krāsu tomātu lietošana palīdzēs nodrošināt organismu ar dažādām uzturvielām.

Svarīgākais