ASV konfiscē Venecuēlas prezidenta privāto lidmašīnu

© unsplash.com

ASV pirmdien konfiscēja Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro lidmašīnu Dominikanas Republikā un aizveda to uz ASV Floridas štatu, paziņojot, ka šādi rīkojušās saistībā ar ASV sankciju pārkāpumu.

ASV amatpersonas konfiscēja privāto lidmašīnu "Dassault Falcon 900EX", kuru izmantoja Maduro un viņa valdības locekļi, jo šī lidmašīna bija "nelikumīgi nopirkta", paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

"Tieslietu ministrija konfiscēja lidmašīnu, kura, kā mēs apgalvojam, bija nelikumīgi nopirkta par 13 miljoniem ASV dolāru ar čaulas kompānijas starpniecību un kontrabandas ceļā izvesta no ASV, lai to izmantotu Nikolass Maduro un viņa līdzskrējēji," paziņoja ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends.

Lidmašīnu izsekošanas vietne "Flightradar24" parādīja, ka lidmašīna pirmdienas rītā aizlidojusi no Dominikanas Republikas galvaspilsētas Santodomingo uz Fortloderdeilu Floridā.

ASV paziņoja, ka ar Maduro saistīti cilvēki 2022.gada beigās un 2023.gada sākumā izmantojuši Karību jūras reģionā bāzētu čaulas kompāniju, lai noslēptu savu iesaistīšanos šīs lidmašīnas nelikumīgā iegādē.

Lidmašīna pēc tam 2023.gada aprīlī tika nelikumīgi eksportēta no ASV uz Venecuēlu caur Karību jūras reģionu. Kopš 2023.gada maija lidmašīna bija veikusi lidojumus gandrīz tikai no militāras bāzes Venecuēlā vai uz šo bāzi.

"Nikolass Maduro pārsvarā izmantoja šo lidmašīnu daudzās valsts vizītēs," sacīja Iekšzemes drošības izmeklēšanu Maiami biroja īpašais aģents Entonijs Solsberijs.

Vašingtona kopš 2005.gada ir noteikusi sankcijas Venecuēlas fiziskajām un juridiskajām personām, "kas iesaistītas noziedzīgās, antidemokrātiskās vai korumpētās darbībās".

Venecuēlas Ārlietu ministrija pirmdien nosodīja lidmašīnas konfiscēšanu. "ASV varas iestādes atkal ir iesaistījušās noziedzīgā praksē, ko nevar raksturot citādi kā vien pirātismu," teikts ministrijas paziņojumā.

Dominikanas Republikas ārlietu ministrs Roberto Alvaress paziņoja reportieriem, ka ne viņa valsts, ne tās prokuratūra nepiedalījās ASV izlūkošanā par šo lidmašīnu. Viņš piebilda, ka lidmašīna atradās Dominikanas teritorijā tehniskās apkopes veikšanai.

Svarīgākais