Populārs brīvdienu galamērķis ASV izrādās tikpat radioaktīvs kā Černobiļa

© Pixabay.com

Pirms Krievijas iebrukuma Černobiļas atomelektrostacijas aizlieguma zona bija viens no populārākajiem tūrisma objektiem Ukrainā arī ārzemnieku vidū. Lai arī Loslamosa Amerikā ir labi pazīstama kā pirmās atombumbas izveides vieta, tikai daži cilvēki zināja, ka tās teritorija ir piesārņota ar radiāciju, raksta “The Guardian”.

40. gadu vidū Losalamosas pilsēta Amerikā un tās apkārtne kļuva par Amerikas kodolieroču izstrādes centru. Līdz 1963. gadam tā dēvētā Losalamosas Nacionālā laboratorija radioaktīvos atkritumus izgāza tuvējā kanjonā, kamēr Aizsardzības ministrija būvēja nacionālo kodolarsenālu. Galu galā teritorija kļuva tik piesātināta ar toksiskiem atkritumiem, ka to nosauca par Skābes kanjonu.

Dažus gadus vēlāk Atomenerģijas komisija un ASV Enerģētikas departaments veica atjaunošanas darbus, kas izmaksāja vismaz divus miljardus ASV dolāru, un līdz 1980. gadiem apkārtne tika attīrīta pēc federālajiem tīrīšanas standartiem, lai tā būtu droša dzīvošanai.

Vēlāk komisija atļāva zemi apgabalā izmantot bez jebkādiem ierobežojumiem, un tajā tika izveidota taka, kas ir iecienīta velosipēdistu, pārgājienu un skrējēju vidū. Gadu desmitiem ilgi cilvēki ir ieradušies šeit, lai izbaudītu dabu, nesaprotot, kas šī vieta patiesībā ir.

Nesen veiktais pētījums atklāja, ka augsne, augi un ūdens kanjonā ir piesārņoti ar ārkārtīgi augstu plutonija koncentrāciju. Maikls Keterers, Ziemeļarizonas universitātes vadošais pētnieks, sacīja, ka plutonija līmenis kanjonā un tā apkārtnē Ņūmeksikā ir viens no augstākajiem, ko viņš savā gadu desmitiem ilgajā karjerā ir redzējis publiski pieejamā ASV apgabalā.

Pēc viņa teiktā, situācija tur ir līdzīga tai, kas vērojama Černobiļas katastrofas vietā.

"Šī ir viena no šokējošākajām lietām, ar ko es savā dzīvē esmu saskāries," viņš teica.

Zinātnieks gan atzīst, ka tiešo apdraudējumu līmenis taku izmantotājiem ir zems. Keterers ir vairāk nobažījies, ka tur esošais plutonijs varētu nonākt ūdenī, kas ieplūst Riograndes upē. Vielu var uzņemt augi un nonākt barības ķēdē, vai arī meža ugunsgrēka gadījumā tā var izplatīties ar pelniem.

Sabiedrības veselības aizstāvji jau ir aicinājuši valdību izvietot apmeklētājiem brīdinājuma zīmes, lai viņi varētu pieņemt pārdomātus lēmumus par ar toksiskiem atkritumiem piesārņotas takas izmantošanu.

Svarīgākais