Gulēšana ilgāk nedēļas nogalē nāk par labu sirds veselībai

© Pixabay

Tik saspringta nedēļa, ka visu nedēļas nogali nevarat pamosties? Tas var nākt par labu jūsu sirds veselībai, atsaucoties uz jaunu pētījumu, vēsta raidsabiedrība „CBS News”.

Pētījumā, kas svētdien tiks prezentēts Eiropas Kardiologu biedrības kongresā, pētnieki atklāja, ka sirds slimību risks samazinās par aptuveni 20% tiem cilvēkiem, kuri nedēļas nogalēs gulēja, lai atgūtu darba nedēļas gaitā zaudēto miegu.

Mazāk nekā septiņas stundas miega naktī tiek definēts, kā miega trūkums.

Pētījumā tika izmantoti dati no 90 903 cilvēkiem, kuri paši ziņoja par saviem miega paradumiem. Kopumā 19 816 dalībniekiem tika identificēti miega traucējumi un vairāk nekā desmit gadus vēlāk viņiem tika veikta veselības pārbaude.

"Mūsu rezultāti liecina, ka no lielās iedzīvotāju daļas mūsdienu sabiedrībā, kas cieš no miega trūkuma, tiem, kuri nedēļas nogalēs guļ visvairāk, ir ievērojami zemāks sirds slimību līmenis nekā tiem, kuri guļ vismazāk," minēts pētījuma aprakstā. Pētījumā netika konstatētas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm.

Iepriekšējie pētījumi ir pierādījuši, ka slikts miegs ir kaitīgs mūsu veselībai, taču ir veidi, kā uzlabot miega higiēnu, tostarp pielāgot miega grafikus un vidi, lai nodrošinātu labu atpūtu.

Eksperti arī iesaka koncentrēties uz miega kvalitāti, nevis kvantitāti.

Miega kvalitātes uzlabošanas stratēģijas ietver alkohola un kofeīna uzņemšanas ierobežošanu, ekrāna laika samazināšanu pirms gulētiešanas un šķidruma daudzuma regulēšanu, ko izdzerat pirms gulētiešanas.

Svarīgākais