Lielbritānijā plāno ieviest stingrus smēķēšanas aizliegumus

© Unsplash

Lielbritānijas valdība apsver smēķēšanas aizliegumus krogu dārzos un citās izklaidēs vietās ārā, jo smēķēšana uzliek "milzīgu slogu" valsts veselības aprūpes sistēmai (NHS) un nodokļu maksātājiem, raidsabiedrībai „Sky News” apstiprināja sers Kīrs Stārmers.

Premjerministrs sacīja, ka ministri apsver iespēju aizliegt smēķēšanu arī citās vietās, tostarp āra restorānos un pie sporta klubiem, slimnīcās, naktsklubos un dažos mazos parkos.

Kā sacīja Stārmers, "mans sākumpunkts šajā jautājumā ir atgādināt visiem, ka vairāk nekā 80 000 cilvēku katru gadu zaudē dzīvību smēķēšanas dēļ, tā ir novēršama nāve un tas ir milzīgs slogs NHS un, protams, nodokļu maksātājiem.”

"Tātad, jā, mēs pieņemsim lēmumus šajā jomā. Mums ir jārīkojas, lai samazinātu slogu NHS un samazinātu slogu nodokļu maksātājiems,” sacīja augstā valsts amatpersona.

Plānu atzinīgi novērtējuši veselības aizsardzības aktīvisti, kuri uzskata, ka pasākums palīdzēs aizsargāt cilvēkus no pasīvās smēķēšanas briesmām.

Taču priekšlikums ir izpelnījies smagu kritiku no citiem, kas apsūdz valdību par cilvēku brīvības ierobežošanu un viesmīlības nozares "pēdējo naglu zārkā".

Atbildīgā par viesmīlības nozari Lielbritānijā, Keita Nikolsa sacīja, ka aizliegums varētu radīt "nopietnu ekonomisku kaitējumu izklaides vietām". Viņa minēja "ievērojamo" krogu slēgšanu pēc tam, kad 2007. gadā Anglijā, Velsā un Ziemeļīrijā tika aizliegta smēķēšana iekštelpās (Skotijā likums tika pieņemts 2006. gadā).

Tomēr saskaņā ar statistikas datiem, vienu gadu pēc jaunā likuma ieviešanas, par 2,4% samazinājās hospitalizācijas gadījumu skaits sirdslēkmes dēļ un par 12,3% samazinājās bērnu astmas gadījumu skaits.

Svarīgākais