Spāņu kolonizatori pelnīja ar kokaīna tirdzniecību

© Pixabay

Kokaīna tirgus 2020. gadā veidoja 1,5 miljardus ASV dolāru, un tas ir otrs lielākais nelegālo narkotiku tirgus pasaulē. Kokaīnu gatavo no Erythroxylum coca, Dienvidamerikas auga, ko vietējie iedzīvotāji pirms daudziem gadsimtiem jauca ar kaļķi un grauzdētām olu čaumalām, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Neskatoties uz to, ka spāņi vēlāk uzzināja par šo praksi Dienvidamerikas inkvizīcijas laikā, kokaīna lietošana Eiropā līdz 19. gadsimtam bija salīdzinoši reti sastopama parādība, liecina pētījums, kas šomēnes publicēts žurnālā "Journal of Archaeological Science”.

Taču tagad pētnieki Itālijā ir atraduši auga pēdas mumificētu slimnīcu pacientu smadzenēs no 17. gs., kas liecina, ka cilvēki šo narkotiku lietoja vēl gadsimtiem ilgi pirms tās izplatīšanās visā pasaulē.

"Ca’ Granda” slimnīca ir viena no vecākajām Itālijā, dibināta pirms vairāk nekā 500 gadiem un darbojas vēl šodien. 1600. gados mirušie slimnīcas pacienti tika apglabāti slimnīcas kapličā, un, cerot izprast šī laikmeta toksikoloģiju, pētnieki dažus līķus ekshumēja, liecina pētījums.

Viņi savāca deviņus smadzeņu paraugus no mumificētām atliekām un analizēja tajos aktīvās ķīmiskās vielas. Divi no paraugiem bija pozitīvi attiecībā uz kokas aktīvām sastāvdaļām, kas nozīmē, ka cilvēki, iespējams, košļāja lapas tieši pirms savas nāves

Pētnieki atzīmēja, ka nav pierādījumu tam, ka kokas lapas tolaik būtu atzīts slimības vai kaites ārstēšanas līdzeklis, kas liecina, ka slimnīcas pacienti 17. gs. šo narkotiku lietoja paši uz savu galvu.

Bet kā pacienti ieguva augus? Pētnieki norāda, ka pie vainas bija spāņi.

Spāņi pārņēma kontroli pār kokas augu plantācijām Andos no inkiem, kuri tos izmantoja reliģiskām praksēm, liecina pētījums. Inki arī uzskatīja, ka to var izmantot kā antiseptisku un pretsāpju līdzekli, ka tas veicina gremošanu, palīdz pret astmu un kuņģa sāpēm un var samazināt deguna asiņošanu vai sāpes krūtīs, sacīja pētnieki.

“Spāņi neizrādīja lielu interesi par kokas lapām līdz vēlākam laikam, kad viņi saprata to milzīgo komerciālo vērtību; patiešām, viņi sāka finansiāli uzplaukt, pārvaldot kokaīna ražošanu un tirdzniecību Eiropā,” teikts pētījumā.

Svarīgākais