Ukrainas kara 918. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 30. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien atcēlis no amata Ukrainas Gaisa spēku komandieri Mikolu Oleščuku, šādu soli sperot pēc iznīcinātāja F-16 avārijas nogāšanās nedēļās sākumā un tā pilota bojāejas.

20:05. Ukraina šī gada beigās, kad beigsies pašreizējais līgums, pārtrauks Krievijas naftas un gāzes tranzītu uz Eiropas Savienību (ES) pa valstī esošajiem cauruļvadiem, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Intervijā raidorganizācijai "Novini.Live" Podoļaks sacīja, ka pašreizējais līgums beidzas gada beigās, un, lai gan līgumu nevar vienpusēji lauzt, "nav šaubu, ka tas viss beigsies 2025.gada 1.janvārī".

Podoļaks vēlāk koriģēja savu paziņojumu, norādot, ka Ukraina turpinās naftas, bet ne gāzes tranzītu uz Eiropu. Vietējie mediji vēsta, ka daži naftas tranzīta līgumi ir spēkā līdz 2029.gadam.

Podoļaks pavēstīja, ka pašreizējie līgumi tiks pildīti, jo Kijiva saprot, ka ES joprojām strādā pie naftas piegāžu diversifikācijas.

18:39. Krievijas triecienā ar vadāmajām aviobumbām Ukrainas Harkivas pilsētā piektdien gājuši bojā pieci cilvēki un vēl 40 ievainoti, ziņo vietējās amatpersonas.

Kā pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehovs, uzlidojumā rotaļu laukumā gājusi bojā meitenīte un aizdegusies 12 stāvu dzīvojamā ēka.

Daudzstāvu ēka daļēji sagrauta un tur ir vairāki bojāgājušie un ievainotie.

17:17. Ukraina šī gada beigās, kad beigsies pašreizējais līgums, pārtrauks Krievijas naftas un gāzes tranzītu uz Eiropas Savienību (ES) pa valstī esošajiem cauruļvadiem, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Intervijā raidorganizācijai "Novini.Live" Podoļaks sacīja, ka pašreizējais līgums beidzas gada beigās, un, lai gan līgumu nevar vienpusēji lauzt, "nav šaubu, ka tas viss beigsies 2025.gada 1.janvārī".

16:45. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto nākamajā dienā pēc tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem Briselē atkal devies uz Krieviju.

Politiķis par vizīti pavēstīja sociālajā tīklā "Facebook". Ministrs apliecināja, ka ieradies Sanktpēterburgā.

Kā vēlāk klāstīja Sijārto, Ungārijas enerģētiskā drošība "nav garantēta bez Krievijas gāzes".

16:16. Jautāts, vai ASV pieļauj iespēju atļaut Ukrainai izmantot tālas darbības rādiusa ieročus uzbrukumiem militāriem objektiem Krievijas teritorijā, ASV senators Marks Kellijs norādīja, ka ASV Ukrainai ir nodrošinājusi ievērojamu palīdzību. Tāpat arī ASV Kongresā ir spēcīgs atbalsts Ukrainai, un ASV turpinās palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju. Taču jautājums ir par to, kā ukraiņi šo palīdzību izmanto. Tas, kā norāda Kellijs, pēdējos divarpus gados ir bijis plašu diskusiju objekts.

''Ar pašreizējo iebrukumu Krievijā Putins ir izsists no līdzsvara. Un tas ir labi. Tas ir būtiski izjaucis viņa plānus, un man jādod ukraiņiem daudz atzinības par to, ka viņi izdarīja kaut ko negaidītu. Uzskatu, ka ir svarīgi turpināt pielāgot mūsu stratēģiju un ļaut Ukrainai pielāgot savējo,'' sacīja ASV senators.

14:52. Eiropas Savienība (ES) vēlas apmācīt vairāk Ukrainas karavīru, bet joprojām nav panākta vienprātība par to, vai atbalsts būtu sniedzams pašā Ukrainā, pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

ES jau izvirzījusi mērķi šogad apmācīt aptuveni 60 000 Ukrainas karavīru, bet, ņemot vērā, ka kara plosītajā valstī turpinās sīvas kaujas, bloks vēlas darīt vairāk.

"Mēs apspriedīsim, kā palielināt mūsu apmācības misiju" Ukrainas karavīriem, pirms bloka aizsardzības ministru sanāksmes žurnālistiem Briselē sacīja Borels.

13:09. Ukrainas panākumi Krievijas Kurskas apgabalā var dot tai priekšrocības iespējamajās miera sarunās ar Krieviju un to iznākumā, pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) pauda ASV senators Marks Kellijs.

Kellijs, kurš pārstāv Senāta Īpašo izlūkošanas komiteju, pauda, ka Ukrainas ofensīva Kurskas apbabalā pārsteidza ASV, un tā, viņaprāt, līdz šim bijusi veiksmīga. Tāpat viņš norādīja, ka Ukrainas panākumi izgaismo arī nepilnības Krievijas sistēmā, kuras ukraiņi var izmantot. ''Ukraina to arī veiksmīgi izdarīja un es ceru, ka viņi to arī turpinās darīt,'' sacīja Kellijs.

12:00. Krievijā Gornoaltaiskas tiesa piespriedusi astoņus gadus cietumā laikraksta "Ļistok" izdevējam Sergejam Mihailovam lietā par "viltus ziņām" par Krievijas armiju, vēsta telekanāls "Sibirskij ekspress".

Tiesa arī uz četriem gadiem aizliedza Mihailovam nodarboties ar žurnālistiku un veikt izdevējdarbību, kā arī tīmekļa vietnes administrēšanu. Prokuratūra pieprasīja "Ļistok" izdevējam deviņus gadus cietumā. Mihailovs savu vainu nav atzinis.

Krimināllietas ierosināšanas iemesls bija publikācijas "Ļistok" tīmekļa vietnē par civiliedzīvotāju nogalināšanu Bučā un ieraksti izdevuma "Telegram" kanālā par slimnīcas un drāmas teātra iznīcināšanu Mariupolē.

11:35. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka Pentagons ir informēts par pirmā Ukrainas iznīcinātāja F-16 avāriju. "Es esmu redzējusi ziņojumus, es neesmu informēta par palīdzības lūgumiem [notikuma izmeklēšanā] no Ukrainas puses par šo konkrēto incidentu," sacīja Pentagona preses sekretāra vietnieci Sabrinu Singa.

Viņa uzsvēra, ka tikai Ukrainas puse var komentēt pašu avāriju un tās cēloni. Singa norādīja, ka ASV nekomentēs incidenta detaļas.

10:36. Naktī uz piektdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 18 lidrobotus "Shahed" un ballistisko raķeti "Iskander-M", paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki. 12 no lidrobotiem ukraiņi notriekuši. Vēl četri lidroboti nokrituši paši. Lidroboti pārtverti Vinnicas, Mikolajivas, Dņipropetrovskas, Hersonas un Sumu apgabalā.

09:31. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 613 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1200 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8574 tankus, 16 722 bruņutransportierus, 17 572 lielgabalus un mīnmetējus, 1175 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 940 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 453 bezpilota lidaparātus, 2556 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 763 automobiļus un autocisternas, kā arī 2965 specializētās tehnikas vienības.

08:08. Ukraina ir uz laiku apturējusi četrus kodolreaktorus Krievijas gaisa triecienu dēļ, paziņoja Ukrainas valdība vēstulē Starptautiskajai atomenerģijas aģentūrai (IAEA) Vīnē.

IAEA pēc Ukrainas pieprasījuma publicēja šo vēstuli, bet vēl nav komentējusi šo lietu. Krievijas pirmdien veikto gaisa triecienu laikā vispirms no rīta tika apturēti Rivnes atomelektrostacijas (AES) 1., 3. un 4.reaktors.

07:11. Ukraina var izmantot no Nīderlandes saņemtos iznīcinātājus F-16 Krievijas teritorijā, ceturtdien paziņojis Nīderlandes bruņoto spēku komandieris Onno Eihelsheims.

"Mēs neesam noteikuši nekādus ierobežojumus F-16 izmantošanai un to darbības rādiusam ar nosacījumu, ka tiek ievēroti kara likumi," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai NOS norādīja Eihelsheims. Tas pats attiecas arī uz citiem Nīderlandes piegādātajiem ieročiem.

00:10. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņoja, ka, atvairot raķešu uzbrukumu no Krievijas, avarējusi iznīcinātāja F-16 un pilots gājis bojā, raksta pravda.com.ua.

Svarīgākais