Encefalīts, malārija, denge; viss par nāvējošajām slimībām, kuras pasaulē izplata odi

© Pixabay

Pasaulē nāvējošāko dzīvnieku var nospiest ar ašu pliķi, tomēr pēdējās nedēļās ir izskanējuši vairāki brīdinājumi par odu pārnēsātajām slimībām, kuras nu ir parādījušās Eiropā. Kas ir šīs slimības un pēc kādiem simptomiem tās atpazīt?

Kad ods iekož un sūc asinis no cilvēka vai dzīvnieka, tas var uzņemt arī vīrusus vai baktērijas. Ja odam izdodas vēlāk iekost kādam citam, iepriekš uzņemtie, potenciālie slimību ierosinātāji nogulsnējas tieši zem upura ādas, raksta „The Associated Press”.

Jau ziņojām, ka pēc reta austrumu encefalīta (EEE) gadījuma, cilvēki dažos Masačūsetsas apgabalos, vakara stundās ir brīdināti palikt iekštelpās. Bet iepriekš Dr. Entonijs Fauci, bijušais ASV vadošais infekcijas slimību eksperts, tika hospitalizēts pēc saslimšanas ar Rietumnīlas vīrusu.

Abas ir nepatīkamas slimības, ko izplata odi, lai gan, par laimi, tās ir salīdzinoši reti sastopamas.

Tālāk apskatām vēl citas, odu pārēsātas slimības un visbiežākos simptomus dažādu saslimšanu gadījumos.

Austrumu encefalīts (EEE)

Lielākajai daļai cilvēku, kas inficēti ar šo encefalīta paveidu, simptomi neattīstās, tomēr dažiem var rasties drudzis vai smadzeņu pietūkums, un aptuveni viena trešdaļa inficēto mirst. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru datiem, šogad ASV ir bijuši trīs austrumu encefalīta gadījumi, pa vienam Masačūsetsā, Ņūdžersijā un Vērmontā.

Sliktākais bija 2019. gads ar 38 gadījumiem. To izraisa vīruss, kas nav īpaši izplatīts visā pasaulē. Vīruss parasti sastopams noteiktos purvos, tostarp sarkanās kļavas un baltā ciedra purvos Masačūsetsā.

Rietumnīlas vīruss

Apmēram 2 no 10 cilvēkiem, kas inficēti ar Rietumnīlas vīrusu, attīstās simptomi, kas var ietvert drudzi un smadzeņu pietūkumu. Apmēram 1 no 10 cilvēkiem, kuriem attīstās smagi simptomi, mirst. Šogad līdz šim ir bijuši 216 Rietumnīlas vīrusa gadījumi. Pirmo reizi par Rietumnīlas vīrusu ASV tika ziņots 1999. gadā Ņujorkā. Tas pakāpeniski izplatījās visā valstī un jau 2003. gadā ASV tika piefiksēti gandrīz 10 000 gadījumu.

Malārija

2022. gadā malārija inficēja gandrīz 250 miljonus cilvēku visā pasaulē un nogalināja vairāk nekā 600 000, galvenokārt bērnus. To izraisa parazīts, ko pārnēsā odi, un tas galvenokārt inficē cilvēkus tropu reģionos, īpaši Āfrikā. Pēdējo mēnešu laikā ir uzsākta vakcinācijas kampaņa, cerot samazināt saslimšanas un nāves gadījumus.

Tropu drudzis (Denge)

Slimības ārkārtīgi sāpīgo simptomu dēļ to sauc arī par "kaulu lūzumu drudzii" un tas kļūst arvien izplatītāks. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka aptuveni pusei pasaules iedzīvotāju ir risks saslimt ar šo slimību, un katru gadu tiek inficēti 100-400 miljoni. Ne visiem rodas simptomi, tomēr tie var ietvert drudzi, stipras galvassāpes un sāpes muskuļos, un locītavās.

Svarīgākais