Novērots progress sarunās par pamieru Gazas joslā

© Pixabay

Sarunās Kairā par pamieru Gazas joslā panākts progress, piektdien paziņojis Baltais nams, mudinot Izraēlu un palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" turpināt sarunas.

Baltais nams apstiprināja, ka Savienoto Valstu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss un augsta ranga amatpersona Brets Makgurks piedalās sarunās, kas sākās ceturtdienas vakarā.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka sākotnējās sarunās panākts progress, un tagad abām pusēm būtu jāsanāk kopā.

Sākotnējās sarunas, kas mums vakar vakarā notika Kairā, pēc būtības bija konstruktīvas. Tāpēc mēs vēlamies, lai nākamajās pāris dienās turpinātos tāda pati dinamika," viņš piebilda.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šonedēļ apmeklēja Tuvos Austrumus un paziņoja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atbalsta ASV rosināto priekšlikumu domstarpību mazināšanai ceļā uz pamieru Gazas joslā, un tagad nepieciešama piekrišana no "Hamās".

Kērbijs sacīja, ka ASV joprojām uzskata, ka Netanjahu akceptē šo priekšlikumu, lai gan Netanjahu ir uzstājis uz Izraēlas karaspēka palikšanu pie Gazas joslas un Ēģiptes robežas, tādējādi nonākot pretrunā gan ar Vašingtonu, gan Kairu.

Kērbijs vēlreiz aicināja "Hamās" pieņemt priekšlikumu, kas tika izklāstīts pagājušajā nedēļā sarunās Kataras galvaspilsētā Dohā.

Svarīgākais