Ukrainas kara 911. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:47]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 23. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:47. Ukrainai pastāvīgi vajag vairāk ieroču un munīcijas, dienu pirms Ukrainas neatkarības dienas, preses konferencē uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka Ukraina ir jāatbalsta līdz tās uzvarai. Rinkēvičs akcentēja, ka Latvija un Lietuva darīs visu, lai palīdzētu Ukrainai atgūt teritoriālo neatkarību tās starptautiski atzītajās robežās un pilnībā atjaunotu suverenitāti.

Rinkēvičs norādīja, ka jāpalielina visa veida palīdzība Ukrainai, jo Ukrainai "vajag visu".

21:06. Savā ikvakara video uzrunā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki pamazām izspiež Krievijas spēkus no Harkovas apgabala.

"Es runāju ar virspavēlnieku Syrski, īpaši par kaujām Harkovas apgabalā. Mēs izstumjam Krievijas armiju. Soli pa solim. Okupants nepakļaus Harkivu. Nepakļaus arī visu mūsu Ukrainu," sacīja Zelenskis.

20:08. Šīs dienas laikā krievi gandrīz 80 reizes uzbrukuši Ukrainas aizsardzības spēku pozīcijām, galvenokārt Pokrovskas frontē, kur krievi veikuši vismaz 20 uzbrukumus. Kaujas sadursmes joprojām turpinās, vēsta "Ukrainska Pravda".

Sumu un Čerņigovas apgabalu pierobežas apgabali joprojām cieš no Krievijas artilērijas uzbrukumiem. Tāpat ir informācija, ka šodien ienaidnieka lidmašīnas, izmantojot 20 vadāmās aviācijas bumbas, veikusi 14 gaisa triecienus Krievijas Kurskas apgabala teritorijā.

19:05. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels piektdien paudis bažas par Vācijas plāniem samazināt militāro palīdzību Ukrainai, nodēvējot tos par sliktām ziņām.

Vācija līdz šim bijusi otra lielākā palīdzības sniedzēja Ukrainai pēc ASV. Taču Vācijas 2025.gada budžeta projektā, par kuru ieilgušas nesaskaņas kanclera Olafa Šolca valdošajā koalīcijā, Ukrainai paredzēti tikai aptuveni četri miljardi eiro, salīdzinot ar aptuveni astoņiem miljardiem eiro 2024.gadā.

18:07. Indijas premjerministrs Narendra Modi piektdien vizītē Kijivā aicināja izbeigt karu starp Ukrainu un Krieviju mierīgā ceļā.

"Mēs ar lielu pārliecību esam turējušies tālāk no kara. Tas nenozīmē, ka mēs bijām vienaldzīgi," žurnālistiem sacīja Modi, sēžot līdzās Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

"No pirmās dienas mēs nebijām neitrāli, mēs (..) stingri iestājamies par mieru," paziņoja Indijas premjers, solot, ka Indija sniegs humāno atbalstu Ukrainai.

17:01 Ukrainas armijas ofensīva Kurskas apgabalā piespieda Maskavu pārdislocēt savu karaspēku. Kā ziņo Bild, atsaucoties uz Amerikas Kara izpētes institūtu (ISW), Krievijas militārā vadība pārvieto vienības no Ukrainas Zaporožjes apgabala saistībā ar Ukrainas bruņoto spēku operāciju Kurskas apgabalā.

16:29 Ukraina no 25. augusta atsāks elektroenerģijas eksportu uz Eiropu sakarā ar jaudas pārpalikumu energosistēmā. Par to ziņo TSP "Ukrenergo" preses dienests.

15:23 Aicina ziedot līdzekļus kopienu centram "Ukrainas māja", kas nodrošina ukraiņu kara bēgļu izmitināšanu Latvijā, aģentūru LETA informēja projekta pārstāvji.

Lai māju labiekārtotu un nodrošinātu kopienas centra aktivitātes, Ukrainas mājasdarbību var atbalstīt ar savu ziedojumu.

Līdz šim Ukrainas mājas Latvijā atbalstam platformā "Ziedot.lv" ir saziedoti 4889 eiro. Atbalsts var ietvert arī mēbeļu ziedošanu vai labiekārtošanas un renovācijas darbus.

Viena klase Ukrainas mājā Latvijā ir labiekārtota pateicoties privātam ieguldījumam no uzņēmuma "Accenture" un tajā jau notiek skolotāju un ukraiņu bērnu apmācības.

Renovētā telpa kļūs par ieguldījumu Ukrainas bērniem, nodrošinot viņiem iespēju saņemt izglītību, mācīties un aktīvi piedalīties ārpus skolas aktivitātēs, skaidro Ukrainas mājas Latvijā pārstāve Oksana Hončarenko.

Atjaunotajā klasē notiks gan skolotāju, gan ukraiņu bērnu un pieaugušo mācības.

Bērniem tiks mācīta ukraiņu valoda un literatūra, lai nepasliktinātos viņu ukraiņu valodas zināšanu līmenis.

14:58 Ukrainas Izglītības un zinātnes ministrija noliedza izskanējušo informāciju, ka Ukraina ir gatava nepieciešamības gadījumā nodrošināt izglītību Kurskas apgabalā dzīvojošajiem bērniem. Iepriekš ar šādu paziņojumu nācis klajā izglītības un zinātnes ministra vietnieks Mihailo Vinnickis.

14:30 Krievijas rūpniecības uzņēmumi dažās nozarēs saskaras ar bankrotu, jo nespēj iegādāties kritiskās ķīmiskās izejvielas ārvalstīs, tostarp “draudzīgajās” valstīs. Tā teikts vēstulē, ko valdībai nosūtījuši 20 Krievijas Federācijas lielie uzņēmumi, raksta The Moscow Times. Vēstuli nosūtījuši autobūves, būvniecības uzņēmumu un sadzīves tehnikas ražotāju pārstāvji.

13:02 Parādījušies satelītuzņēmumi, kuros redzamas Ukrainas uzbrukuma sekas Krievijas prāmim "Kavkaz" ostā Krievijas Federācijas Krasnodaras apgabalā. "Planet Labs" fotoattēlā redzams iznīcināts prāmis un vairāki mazi kuģi, kas stāv netālu. Tiek ziņots, ka trieciena rezultātā varētu būt bojāti arī šie kuģi. Turklāt attēlos redzama bojāta infrastruktūra - bojāts dzelzceļa sliežu ceļš, kas ved uz ūdeni.

12:10. Ukraiņu karavīri kauju gaitā Doneckas apgabala Pokrovskas virzienā atkāpušies, lai izvairītos no aplenkuma, teikts ASV domnīcas "Karas studiju institūts" (ISW) ziņojumā. Krievijas karaspēka virzīšanās uz Pokrovsku noveda pie ukraiņu atkāpšanās no pozīcijām uz dienvidaustrumiem no Pokrovskas, tomēr krievi nespēja sasniegt savu acīmredzamo mērķi - taktiski šajā apvidū aplenkt ukraiņus, norāda domnīcas analītiķi. Ceturtdien publiskotie ģeolokācijas dati liecina, ka krievi nesen ieņēmuši Ptiči, uz dienvidaustrumiem no Pokrovskas, un virzījušies tālāk uz dienvidiem no šīs apdzīvotās vietas. Ukrainas brigādes, kas darbojās Pokrovskas virzienā, pārstāvis ceturtdien atzina, ka krievu ofensīvas dēļ ukraiņi atkāpušies, lai izlīdzinātu fronti un taupītu karavīru dzīvības.

11:30. Ukrainas Jūras spēki oficiāli apstiprinājuši prāmja "Conroe Trader" iznīcināšanu ostā "Kavkaz" Krievijas Krasnodaras novadā, norādot, ka ar prāmi pārvadāta gan degviela, gan ieroči.

10:44. Piektdienas rītā Krievijā Rostovas apgabala Proļetarskā atkal noticis dronu trieciens naftas bāzei, kur jau sesto dienu turpinās ugunsgrēks, vēsta vairāki Krievijas "Telegram" kanāli, arī "Shot", "Baza" un "Astra". Trieciens noticis ap plkst.5. Nav ziņu, ka uzbrukumā kāds būtu cietis. Naftas bāzē turpinās ugunsgrēks, kas sākās pēc iepriekšējā, svētdien notikušā, dronu trieciena. Ugunsgrēks ir aptvēris teju visu naftas bāzes teritoriju, tomēr petrolejas cisternas nav skartas. Atbilstoši "Shot" versijai tieši tās bijušas dronu trieciena mērķis.

10:25. Indijas premjerministrs Narendra Modi piektdien ieradies Kijivā, vēsta Ukrainas un Indijas mediji. "Modi piektdien ieradās Ukrainā vēsturiskā vizītē kara plosītajā valstī, un tās gaitā viņš, kā tiek paredzēts, ar Ukrainas līderi dalīsies ar šī konflikta miermīlīga risinājuma perspektīvām," par premjera ierašanos vēsta laikraksts "Times of India". Modi apmeklē Ukrainu pēc prezidenta Volodimira Zelenska ielūguma, norāda izdevums.

09:51. Ukraiņu karavīri notriekuši 14 no 16 droniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu raidījis uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. Krievi no Voroņežas apgabala uzbruka ar divām ballistiskajām raķetēm "Iskander-M"/KN-23, bet no Jeiskas un Kurskas rajoniem - ar 16 droniem "Shahed", teikts komandiera ierakstā platformā "Telegram". 14 droni notriekti, bet divi - "lokāli pazaudēti", norādīja Oleščuks, piebilstot, ka "informācija par postījumiem nav saņemta".

09:04. Ukrainas armijas iebrukums Kurskas apgabalā bija ļoti drosmīgs un pat pārdrošs solis, kas parādīja Krievijas ievainojamību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers. Pēc viņa paustā, līdz ar šo iebrukumu tika apgāzts uzskats, ka Krievija ir tiesīga iebrukt Ukrainā, bet Ukraina nav tiesīga iebrukt Krievijā. "Šis ir beidzies. Tātad karš ir starp divām valstīm, un tā ir pavisam cita situācija," uzskata eksprezidents.

08:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 605 330 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1190 iebrucēji.

07:22. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija sūtīs Ukrainai jaunu militāro palīdzību 125 miljonu ASV dolāru vērtībā, ceturtdien paziņoja ASV amatpersonas. Jaunā palīdzības pakete ietver pretgaisa aizsardzības raķetes, munīciju Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS), raķetes "Javelin" un citas pretbruņu raķetes, pretdronu un pret elektronisko karadarbību vērstas sistēmas un aprīkojumu, 155 mm un 105 mm kalibra artilērijas munīciju, kaujas automašīnas un citu aprīkojumu.

00:10. Ukrainas Gaisa spēki, izmantojot ASV ražotas augstas precizitātes bumbas GBU-39, uzbrukuši Krievijas militārajai bāzei Kurskas apgabalā, ceturtdien paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Oleščuks sociālajos tīklos publicēja video, kurā redzams uzbrukums.

Ar bumbām trāpīts dronu kontroles centram, militārajām iekārtām, ieročiem un gandrīz 40 karavīriem.

00:05. Krievijai varētu būt nepieciešami 40 000 līdz 50 000 karavīru, lai atgūtu teritorijas Kurskas apgabalā. Šī mērķa sasniegšanai varētu tik izmantoti arī iesaucamie, vēsta UNIAN, atsaucoties uz Bloomberg.

Pasaulē

Televīzijas kanāla “ABC News” tiešraidē aizvadītas pirmās debates starp ASV prezidenta amata kandidātiem - republikāni Donaldu Trampu un demokrātu pārstāvi Kamalu Harisu. Kuru varam uzskatīt par šo debašu uzvarētāju un vai Latvijai labāka būtu Harisas vai Trampa prezidentūra, to ekspertiem vaicāja TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais