Ukrainas kara 909. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:18]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:18 Prezidents Volodimirs Zelenskis ziņoja, ka operācija Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā turpinās, Ukraina tur kontrolē noteiktus apgabalus.

20:18 Pokrovskas un Toreckas virzienā ienaidnieks koncentrējis 201 tūkstoti kareivju. To "Kiev24" ēterā teica militārais žurnālists, bijušais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba spīkers Vladislavs Seļezņevs. Turklāt artilērijas un aviācijas klātbūtne ir liela priekšrocība. Pēc Selezņeva teiktā, ienaidnieks ar KAB pastāvīgi uzbrūk gan aizstāvju pozīcijām, gan frontes teritorijas civilajai infrastruktūrai.

19:16 Bijušais Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Dmitrijs Bulgakovs tiks paturēts pirmstiesas apcietinājumā saistībā ar apsūdzībām korupcijā, tiesai noraidot apelācijas sūdzību par viņa aizturēšanu, trešdien vēsta vietējie mediji.

Bulgakovam izvirzītas apsūdzības par piesavināšanos lielā apmērā.

Kā ziņots, viņš pārraudzījis sistēmas izveidi, lai Krievijas karaspēkam piegādātu nekvalitatīvu pārtiku par paaugstinātām cenām.

Ja Bulgakovs tiks atzīts par vainīgu, viņam draud līdz desmit gadiem cietumā.

Bulgakovs bija aizsardzības ministra vietnieks no 2008.gada līdz 2022.gada septembrim, kad viņš tika atbrīvots no amata.

Tajā laikā viņš bija atbildīgs par loģistiku, un, lai gan ministrija bija paziņojusi, ka viņš ieņems citu amatu, šis solis tika uzskatīts par sodu par kļūdām Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara atbalstam.

Bulgakova atstādināšana notika neilgi pēc tam, kad Ukrainas armija strauji guva panākumus Harkivas apgabalā.

Krievijā pēdējos mēnešos septiņas augsta ranga militārpersonas aizturētas saistībā ar apsūdzībām par krāpšanu, kukuļņemšanu vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Par krāpšanu aizturēti arī vairāki zemāka ranga virsnieki.

18:55 21. augusta vakarā Harkivas apgabalā Lopanā no ciema padomes ēkas gruvešiem tika izglābta sieviete; iespējams, ka zem drupām vēl atrodas cilvēki

17:51 Ukrainas armija, izmantojot augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS, Kurskas apgabalā sagrāvusi pontonu pārceltuvi pār Seimu, ko Krievijas karaspēks bija iekārtojis pēc trīs tiltu iznīcināšanu pār upi, trešdien vēsta Radio Brīvība.

17:45 Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien paziņojusi, ka septiņās Kurskas apgabala administratīvās teritorijās, kur iegājusi Ukrainas armija, uz nenoteiktu laiku atliek vietējās vēlēšanas.

16:57. Ukrainas parlaments trešdien nobalsoja par pievienošanos Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT), Kijivai turpinot centienus saukt Krieviju pie atbildības starptautiskajās struktūrās par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem.

"Parlaments pieņēma Romas statūtu ratifikāciju," platformā "Telegram" pavēstīja opozīcijas likumdevējs Jaroslavs Žeļezņaks.

Kopumā par šo priekšlikumu nobalsoja 281 no 450 deputātiem.

16:09. Krievijā trešdien nedarbojas lietotnes "Telegram" ziņapmaiņas platforma, liecina tīmekļa vietņu darbības traucējumu noteikšanas sistēma "DownRadar".

Tiek ziņots, ka "Telegram" nedarbojas arī Kazahstānā un Uzbekistānā.

Problēmas radušās arī ar piekļuvi tādām telesakaru lietotnēm kā "Skype", "Steam" un "Discord". Citās valstīs traucējumi nav novēroti.

15:20. Ukrainas Reģionālā slimību kontroles un profilakses centra ātrās reaģēšanas komandas Ternopilas pilsētā ir konstatējušas paaugstinātu hlora un sālsskābes līmeni gaisā, centrs paziņojis vietnē "Facebook".

Ternopiļas iedzīvotājiem iesaka izvairīties no mājas pamešanas, ja vien tas nav absolūti nepieciešams; ierobežot aktivitātes brīvā dabā bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un tiem, kam ir hroniskas plaušu slimības; kā arī turētt logus aizvērtus un rūpīgi nomazgāt no ārpuses ienesto pārtiku.

14:07. Ukraina var evakuēt krievus uz savu teritoriju tikai no aktīvās karadarbības zonām, pretējā gadījumā tas tiktu uzskatīts par deportāciju, intervijā medijam "Ukrainska Pravda" atklājis Cilvēktiesību aktīvists un Reģionālā cilvēktiesību centra līdzdibinātājs Romāns Martinovskis.

"Ir nelikumīgi izvest pilsoņus no Sudžas, kur šobrīd ir samērā mierīgs, bet no bīstamākām apdzīvotajām vietām tas ir pilnīgi iespējams," sacīja Martinovskis.

Tomēr cilvēktiesību aktīvists uzsver, ka Ukrainas varas iestādēm būs pienākums evakuētos nogādāt mājās, tiklīdz aktīvā karadarbība beigsies.

13:04. Krievijas armija šonakt uzbruka Ukrainai ar ballistiskajām raķetēm, spārnotajām raķetēm un 69 bezpilota lidaparātiem. Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības veiksmīgi iznīcināja vadāmo raķeti un 50 bezpilota lidaparātus "Shahed", bet vēl 16 bezpilota lidaparātus visticamāk notrieca elektroniskās karadarbības sistēmas, paziņojis Ukrainas gaisa spēku komandieris, ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks.

12:00. Pentagona izlūkošanas aģentūra uzskata, ka Ukrainai un Krievijai nav pietiekamu militāro resursu, lai veiktu lielas ofensīvas operācijas, kas var liecināt, ka abas puses virzās uz strupceļu, raksta pravda.com.ua.

11:08. Kremlis uzskata, ka kaujas Kurskas apgabalā pēc optimistiskām aplēsēm var ilgt vairākus mēnešus un gatavo krievus “jaunam normālam” apstākļos, kad Ukrainas armija kontrolēs daļu Krievijas Federācijas teritorijas, ziņo pravda.com.ua. Šīs “jaunās realitātes” sastāvdaļas, kā to izdomājis Kremlis, ir šādas: ienaidnieks faktiski ir ielauzies Krievijas teritorijā; viņu gaida neizbēgama sakāve, bet teritoriju atgriešana prasīs laiku, krieviem vajag pagaidīt.

10:35. Naktī uz 21. augustu Ukrainas aizstāvji uzbruka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300 pozīcijai Krievijā Rostovas apgabalā, ziņo pravda.com.ua. Ģenerālštābs ziņo, ka noteiktos mērķēšanas punktos tika novēroti sprādzieni. Tomēr uzbrukuma precizitāte vēl tiek izmeklēta.

09:35. ASV apspriež ar Ukrainu Kurskas operācijas ilgtermiņa mērķus, paziņojis ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Patriks Raiders. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Oleksandrs Sirskis otrdien ziņoja, ka Ukrainas armija kontrolē vairāk nekā 1260 kvadrātkilometrus un 93 apdzīvotas vietas Krievijas Kurskas apgabalā. Raiders uzsvēra, ka "nedrīkst būt nekādu šaubu par to, ka ASV atbalsta Ukrainu un tās cīņu par brīvību". Runājot par uzbrukumu Kurskas apgabalā, Raiders sacīja, ka tas noteikti ir parādījis ukraiņu radošumu un meistarību kaujas laukā, un Krievijai bijis grūti reaģēt. Taču ukraiņu ilgtermiņa mērķi šajā operācijā vēl tiek apspriesti, sacīja Pentagona preses pārstāvis.

08:42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 603 010 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

07:55. Krievijā aizvadītajā naktī notriekti vairāki ukraiņu droni, kas lidoja uz Maskavu, trešdien paziņojis Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins. Vairāki droni nogāzušies Podoļskas apgabalā, dažus desmitus kilometru no galvaspilsētas robežām.

07:22. Krievijas Iekšlietu ministrija ir izplatījusi brīdinājumu Kurskas, Belgorodas un Brjanskas apgabalu iedzīvotājiem neizmantot videonovērošanas kameras un iepazīšanās vietnes, lai nedotu iespēju Ukrainas Bruņotajiem spēkiem "vākt informāciju", ziņoja Krievijas mediji.

00:10. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par trīs jaunu karaspēka grupu - Belgorodas, Brjanskas un Kurskas - izveidi. Tiek atzīmēts, ka iepriekš atsevišķas Krievijas armijas karaspēka grupas darbojās tikai Ukrainas teritorijā, kur Krievijas Federācija veic militāru agresiju. Armijas grupu darbības vadīs Pierobežas teritoriju militārās drošības koordinācijas padome, par kuras darbības uzsākšanu 20.augustā paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs.