Vairākas no kara aizbēgušo Ukrainas pilsoņu mītneszemes atsaka Zelenskim palīdzēt bēgļus atgriezt Ukrainā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis vērsies pie to valstu valdībām, kurās uzturas no kara bēgušie Ukrainas pilsoņi. Zelenskis lūdzis atvieglot militārā vecuma vīriešu atgriešanu dzimtenē, taču viņa lūgums ir noraidīts, raksta pravda.com.ua, atsaucoties uz "Bloomberg".

Zelenskis centies pārliecināt savus sabiedrotos palīdzēt atgriezt militārā vecuma vīriešus Ukrainā. Viņš šo jautājumu apspriedis divpusējās sanāksmēs. Taču politiķi, tostarp no Polijas un Ungārijas, ir teikuši, ka nesūtīs bēgļus atpakaļ, kamēr turpinās karš.

"Bloomberg" norāda, ka šim atteikumam ir arī ekonomisks pamatojums: daudzām šo valstu kompānijām nepietiek darbinieku, piemēram, jaunuzceltām automašīnu rūpnīcām vai akumulatoru rūpnīcām. Turklāt, piemēram, ukraiņu bēgļi Polijā lielākoties uztur paši sevi: 80% no viņu ienākumiem nāk no algām no vietējām darbavietām.

Čehijā ukraiņu bēgļi šā gada pirmajā ceturksnī nodokļos samaksāja gandrīz divas reizes vairāk, nekā saņēma sociālajā palīdzībā. Valstī ir arī zemākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā - 2,7%, kas apgrūtina darbinieku atrašanu. "Atklāti sakot, daudzi Čehijas uzņēmumi ir atkarīgi no ukraiņu bēgļu prasmēm un smaga darba. Piemēram, būvniecības nozare apstātos bez ukraiņu strādniekiem," skaidro Čehijas galvenās mazumtirdzniecības un rūpniecības lobiju grupas vadītājs.

Svarīgākais