Lielbritānijā sāk cirkulēt pirmās monētas ar karaļa Čārlza III attēlu

© Ekrānuzņēmums / X

Šonedēļ apgrozībā nonāk pirmās vienas mārciņas monētas, kurās attēlots karalis Kārlis III. Gandrīz trīs miljoni monētu ir izdoti pasta nodaļām un bankām visā valstī, vēsta raidsabiedrība „BBC”.

Monētas iezīmē karaļa jauno valdīšanas laiku un godina viņa mīlestību pret dabu - monētas otrā pusē ir attēlots bišu pāris.

Monētas, kurās attēlota karaliene Elizabete II, paliks apgrozībā. Patiesībā, atbildot uz iedzīvotāju pieprasījumu, tiek kalti arvien jauni monētu komplekti.

"Man ir tas gods atklāt, ka karaļa Čārlza III vienas mārciņas monēta tagad ir apgrozībā," sacīja Karaliskās naudas kaltuves direktore Rebeka Morgana.

Mēs zinām, ka kolekcionāru un sabiedrības vidū būs satraukums, lai savās rokās iegūtu šo īpašo daļu vēstures," piebilda direktore.

Bites ir viens no astoņiem jaunajiem dizainparaugiem, kas parādīsies uz valsts monētām, sākot no 1 pensa (sīkākā naudas vienība Lielbritānijā) līdz 2 mārciņu monētām.

Katras monētas reversa pusē būs attēlota valsts flora un fauna. Tiek attēloti arī dzīvnieki, sākot no sarkanās vāveres līdz rubeņiem, lai parādītu dabiskās pasaules nozīmi un nestabilitāti.

Monētu izmērs un forma paliek nemainīga, un tas ir būtiski, jo joprojām plaši tiek izmantotas monētas tirdzniecības automātos, lielveikalu pašapkalpošanās kasēs un autostāvvietu skaitītājos.

Taču skaitļi uz monētām ir palielināti, lai palīdzētu bērniem atpazīt figūras un iemācīties skaitīt. „Karaliskā naudas kaltuve, kas atrodas Lantrisantā, Ronda Sinona Tafas štatā, ir kalusi katra Lielbritānijas monarha monētu kopš Alfrēda Lielā,” sacīja Morgana.

Lai gan apgrozībā ir bijušas piemiņas monētas, kurās attēlots karalis Čārlzs, šie jaunie dizaini iezīmē pāreju uz tādu monētu kalšanu, kas tiks izmantotas ikdienā.

Iepriekšējā monētu komplektā bija vairogs un tas tika ieviests karalienes Elizabetes II valdīšanas laikā 2008. gadā, un vēl kādu laiku dominēs Apvienotajā Karalistē apgrozībā esošo 29 miljardu monētu apjomā.

Svarīgākais